Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Epertermesztés

A május 16-i adás tartalmából.
 

Csallóköz
Csallóköznyék és Várkony összeolvadásával jött létre a felvidéki település, Nyékvárkony, amely nem csak az első magyar dalköltőről elnevezett itteni kastélyszállodáról, de az itt valaha élt aranymosókról és mai lakosairól is méltán híres. A nyékvárkonyiak afféle gasztronómiai nagykövetei is településüknek, a Hazajárók hétvégi találkozóján is sokan időztek a sátruk alatt.

Hallgassa meg!

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – Kutyafalka és ki a főnök?

Hallgassa meg!

Templom
A Pest megyei Hévízgyörk legfőbb nevezetessége a családi házak között meghúzódó, fehérre meszelt, középkori templom. Az első okleveles említések szerint 1472-ben már állt az épület. Lehet, hogy a tatárjárás után épült az egykor lápos, mocsaras területen a vaskos falakkal megerősített katolikus templom? Ezt már sosem tudjuk meg pontosan. Az európai ritkaságnak számító épület a megyei értéktár része. A templom történetéről Tóth Gáborné a Hévízgyörki Népművészeti egyesület tagja mesél Horváth Katalinnak.

Hallgassa meg!

Tiltakozás
Bűzös szemétlerakóvá válhat az egri borvidék, ha felépül az Egerszólát mellé tervezett hulladéküzem – ettől félnek a helyiek. A tervek szerint éves szinten 200 ezer tonna külföldről importált hulladékot fognak elhelyezni és feldolgozni a helyi homokbánya területén, ráadásul ez legalább 10 ezer kamion áthaladását jelentené Kápolnán, Aldebrőn, Feldebrőn, Tófalun, Verpeléten keresztül. A közmeghallgatáson készült Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Polgárőrök
Lovas polgárőrök tréningeztek, illetve vizsgáztak három napon át Sümegen. Az országban egyébként több mint ezer lovas polgárőr teljesít szolgálatot, s munkájuk rendkívül fontos, főleg azokon a külterületeken, amik autóval, vagy éppen gyalog nehezen bejárható.

Hallgassa meg!

Szőlők
A Zweigelt szőlő fajta fürtkocsány bénulása, ez az első Hallgatói kérdés. A második hallgatói kérdés pedig, hogy melyek a legfontosabb lisztharmattal szemben ellenálló szőlő fajták. Plusz információk: A magnézium fontos eleme a klorofillnek, amely a fotoszintézis alapján adja. A magnézium hiány oka lehet az, hogy a növény a talajból nem tudja felvenni a tápelemet, mert az nem áll rendelkezésre. A tünetek megjelenésekor már ugyan késő, de azt megelőzően, akár a talajon akár a levélen keresztül képesek vagyunk a növény számára felvehető magnéziumot biztosítani. A lombtrágyák közül is a keserűsó lehet az egyik megfelelő eszköz a magnézium pótlására, amely a magnéziumon kívül még ként tartalmaz.

Hallgassa meg!

Borászok
Megalakult az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete Nagyváradon. Az alakuló ülést az V. Nagyváradi Borbál apropóján tartották, Kárpát-medencei borászok részvételével. Az Egyesület célja, hogy segítsék az erdélyi magyar borászok tevékenységét, mind szakmailag, mind anyagilag. Torda Márta az Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések főosztályvezetője elmondta, az Schams Ferenc Terv alapján támogatják az egyesület célkitűzéseit. Az egri Eszterházy Károly Egyetem főigazgatója szakmai támogatásáról biztosította a jelenlévőket. Magánszemélyek és más szőlészettel, borászattal foglalkozó egyesületek is csatlakozhatnak a civil szervezethez. A kezdeményezők szeretnék, hogy a magyar szőlő és borkultúra örökségét és hagyományát nem csak a Kárpát-medencében, de világszerte is megfelelően képviseljék.

Hallgassa meg!

Eper
Tíz évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy főállásuk mellett epertermesztésbe fognak. Ma már az egész család együtt dolgozik a kéthektáros ültetvényen, a Zala megyei Lakhegyen. Az esős és hideg májusi idő miatt késik az eperszezon – jövő héten kezd el érni a gyümölcs, amit a Lakhegyi Szamóca Farmon egyebek mellett „Szedd magad” akcióban is meglehet vásárolni. Lukácsné Fehérvári Judit és családja szereti ezt a munkát – a nehézségeivel együtt. A lakhegyi eperültetvényen Varga Tünde járt.

Hallgassa meg!

Madár
Ez a kissé furcsa idei tavasz a madárvilágot is érinti, hiszen éppen akkor, május elején esik a legtöbb eső, amikor a kikel és kirepül az új énekesmadár generáció. Rikli Ferenc a Balaton parti fenékpusztai madárgyűrűző állomáson járva vett részt egy tavaszi megfigyelésen.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – május 16., csütörtök, 05:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább