×

Rádiószínház: A Tordai-hasadéktól Szent Anna taváig

Az április 15-19.-ig 14:06-14:30 között a Kossuth Rádió műsorán!
 

A Tordai-hasadéktól Szent Anna taváig — mondák, legendák, regék, tündérmesék elevenednek meg a Kossuth hullámhosszán délutánonként a Rádiószínház műsorában!

„A csodás birodalomban tett barangolásunk nem pusztán szórakozásra csábít, hanem ismerkedésre is a kiváló hősök történeteivel, múltunk egy-egy fejezetével. Más, ám igazságossága révén áhított világ kapujában állunk.”
(részlet P. Buzogány Árpád előszavából)

A Gub Jenő, László László és Zsidó Ferenc gyűjtéseiből származó mondákat 2005-ben az Erdélyi Gondolat Könyvkiadó jelentette meg. A kötet lapjain a magyarság megmaradásában fontos történelmi események, szent királyaink, hőseink kelnek életre. Népünk eredetét, az ősi emlékezet gyöngyszemeit mutatja fel, és tárja a hallgatók elé ez a rádióban megszólaló, újonnan készült, ötrészes sorozat.

A székelyek és magyarok ősi történetei között találkozunk Hunor és Magyar vándorlásával, Attila birodalmával, a székely nép oltalmával, Csaba királyfival, Emese álmával, a vérszerződéssel és az államalapítás történetével. Szent László király utolsó csodatételével, Julianus barát útra kelésével, Hunyadi János nándorfehérvári diadalával és Mátyás királlyá választásával is. Gondolatban bebarangolhatjuk a minket régi ismerősként üdvözlő erdélyi tájakat. A Szent Anna-tóról, a Medve-tóról és a Gyilkos-tóról, a Deszkásvárról és a Pakulárkőről, de a Rapsóné váráról, és ördög építette útjáról is hallhatunk.
A sas szemével pásztázhatjuk az alattunk elterülő vidéket, Zelemír vagy Elemér tornyának tetejéről. Megelevenedik Bálványosvár, Zete vára, és Csombód, és bepillanthatunk Buda király sírjának titkába is.

Autentikus népzenei motívumok választják el és festik alá a Borbiczki Ferenc és Kőszegi Ákos értő tolmácsolásában megszólaló történeteket, s ezek nemcsak a gyermekek számára szórakoztatóak, de joggal számíthatnak az idősebbek érdeklődésére is.

1. rész

Hallgassa meg!

2. rész

Hallgassa meg!

3. rész

Hallgassa meg!

4. rész

Hallgassa meg!

5. rész

Hallgassa meg!

Adás: Kossuth Rádió, 2019. április 15-19. 14.06-14.30.

Videó ajánló

Olvasson tovább