Határok nélkül: Külhoni díjazottak

A március 23-i adás tartalmából.
 

Nemzeti büszkeségeink szemléje külhonban március 15-e ünnepének tiszteletére. A szombati határok nélkül fókuszában a külhoni díjazottak állnak.

„Nincs még egy nép, amelyik arányait tekintve annyi Nobel-díjast adott a világnak, mint a magyarság, vagy annyi szentet a katolikus egyháznak, mint az Árpád-háziak!”– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az állami kitüntetések átadásán.

Az utóbbi évek visszatérő gyakorlata, hogy a külhoni, így az ukrajnai magyar külképviseletek is magas rangú kitüntetéseket adnak át azoknak, akik sokat tesznek a kárpátaljai magyarság fennmaradásáért.

Íjgyártó István, kijevi magyar nagykövet beszédében aláhúzta a kárpátaljai magyarság szerepét, különösen annak tudatában, hogy ők a legnehezebb helyzetben élő külhoni nemzetrész.

A felvidéki ünnepségen hét díjat adtak át, megszólalnak a díjazottak Haják Szabó Mária összeállításában.

Nagyváradról Ionescu Nikolett beszélgetéseit hallhatják, ahol harmadik alkalommal adták át a nemzeti ünnep előestéjén, a Márciusi Ifjak díjakat a Nagyváradi Szigligeti Színházban. Az elismeréssel azoknak a fiatalokat tüntették ki, akik hathatósan tettek a Bihar megyei magyar ifjúságért.

Végezetül Sepsiszentgyörgyön Magyar Örökség – díjas lett a Kós Károly tervezte Székely Nemzeti Múzeum. Ezen a helyszínen Oláh-Gál Elvira szólaltatja meg az intézmény igazgatóját, Vargha Mihályt.

Adás: 2019. március 23-án, szombaton 18.30-19.00

Hallgassa meg!

Olvasson tovább