Határok nélkül: A kis falu is készül a harmincadik évfordulóra

A március 18-i adás tartalmából.

A 29 évvel ezelőtti marosvásárhelyi könyves-gyertyás tüntetésre emlékezett Tamás Zsolt. Ez a megmozdulás alig két hónappal a temesvári forradalom után történt. Februárban Brüsszelben elkezdődött a temesvári forradalom harmincadik évfordulójára történő emlékezések sora, amely a kiindulás helyszínén, Temesváron zárul majd december 15-én.
A romániai forradalom tehát Temesváron kezdődött. 1989-ben Tőkés László, akkori temesvári református lelkészt el akarták helyezni, amit a gyülekezet ideig-óráig meg tudott akadályozni, de végül a lelkészt és családját katonai kísérettel a szilágysági kis zsákfaluba, Menyőbe kísérték, és ott is katonákkal őrizték. Még a településre vezető utat is sorompó és fegyveresek őrizték abban az időben. Menyő, azaz menedék…: Menyőből az angyal… – mondták akkoriban.
A kis falu is készül a harmincadik évfordulóra, temploma „szépítkezik”: 20 millió forintot kaptak a magyar kormánytól az ötszáz éves műemlék templom régóta esedékes tetőzet-felújítására, ami sajnos a munkálatok teljes költségét nem fedezi. Megújulásra vár a szinte páratlan, különleges vörös márvány bejárat is. Az évforduló programja még nem állt össze, de méltó megemlékezésre készülnek – mondta el Paniti-Teleki Zoltán lelkipásztor Benkei Ildikónak.

Határok nélkül – Kossuth – március 18., hétfő, 18:02

IDE KATTINTVA visszahallgathatja az egész adást!

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/03/20190316_162641_resized_1-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább