Frittata, soda-bread, házi zöldfűszeres vaj - saláta

Frittata:
Tojás 8 db
Tejszín 35% 2 dl
Görög joghurt 60 g
Spenót 2 marék
Koktélparadicsom 100 g
Szárított paradicsom, csíkozva 2 ek
Olíva olaj 2 ek
Só, bors

Tojásokat megsózom, felverem, amikor egyneművé válik, jöhet hozzá a tejszín, a joghurt, kicsit pihentetjük, addig elkészítjük a zöldségeket.
Félbe vágjuk a koktélparadicsomokat,
Egy serpenyőben olíva olajat hevítünk, rádobjuk a félbevágott koktélparadicsomokat Megvárjuk, amíg elkezdenek összeesni,hagyjuk, hogy a levük egy picit elforrjon és hozzákeverjük a spenót leveleket.
Bazsalikomot aprítok, amikor a spenót is összeesett, hozzáadom a bazsalikomot. Megkeverem és jöhet hozzá a tojás.

180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.

Zöldfűszeres vaj + Buttermilk a kenyérhez:
Tejszín 0,7 l
Snidling, petrezselyem, bazsalikom
Só, Maldon só 1-1 tk

A tejszínt magas fokozatosan addig verjük, amíg szét nem válik a vaj és az író. Szűrjük le. A fennmaradt vajat tegyük jéghideg vízbe, hogy lemossuk a rajta maradt író réteget, majd kicsit nyomkodkjuk ki és össze a kezünkkel, bele egy tálba. Adjuk hozzá a két féle sót, és az aprított fűszereket, alaposan gyúrjuk össze. Egy sütőpapírba csomagoljuk bele henger formában, tároljuk a hűtőben.
A fennmaradt irót használjuk a kenyerünkhöz.

Soda bread:
Teljes kiőrlésű tönköly liszt 300 g
Só 2 tk
Sütőpor 2 tk
Buttermilk 230 ml (író)
Mák, lenmag, tökmag, szezámmag vegyesen 50 g + 30 g

A sütőt előmelegítjük 230 fokosra a formával együtt.
A szárazanyagokat mérjük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a buttermilket, keverjük össze az alapanyagokat, gyúrjuk 2-3 percig. Borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre, és formázzuk meg egy kicsit a kezünkkel. A tetejét mártsuk bele a magkeverékbe majd tegyük az előmelegített formába. 20-30 perc alatt süssük készre.

Saláta:
1 római saláta,
1 kápia paprika
kevés szárított paradicsom, 2 ek
fehérbor ecet
1 fej salotta hagyma
fekete és zöld oliva bogyó 2.3 ek
5-6 bazsalikom levél

Ameddig a Frittata és a kenyér sül, összerakok egy friss salátát.
Összevágom a salátát és a paprikát, szárított paradicsomot, hagymát. A római salátán kívül egy üvegtálban összekeverem, fűszerezem. Tépdesek bele bazsalikom leveleket. Amikor már a kenyér is elkészült, utolsó pillanatban keverem hozzá a zöld salátát.

Kapcsolódó tartalmak