Elkészítés:
Bökdösött tojás:
A burgonyát négybe vágjuk, majd a negyedeket vékony szeletkékre. Zsíron pirítjuk. A kolbászt vékony karikákra, a szalonnát kisebb kockákra vágjuk és kevés zsírón mindent megpirítunk.
A vöröshagymát félfőre, az újhagymát és a hegyes erős paprikát karikákra vágjuk, hozzápirítjuk a kolbászos, szalonnás burgonyához.
Ha megpirult az összes zöldség, parasztsonka szeleteket dobunk rá.
Az időközben nagy műgonddal feltört és egészben hagyott tojásokat ráöntjük a pirított hús és zöldség alapunkra. Nem kevergetjük, ügyelünk, hogy a sárgája egyben maradjon!
Miután kezd szilárdulni a fehérje, laza kavaró mozdulattal kifakasztjuk a krémes sárgákat és ügyelünk, hogy mozaikos fehér és sárga „rántottánk” készüljön. Snidlinggel és fűszerpaprikával hintsük meg!
Azonnal tálaljuk a paradicsomos kenyérrel, rengeteg külön sült ropogós bacon szalonnával halmozzuk el a tojás tetejét!
Paradicsomos kenyér:
A friss paradicsomokat leturmixoljuk. Vaskos szelet kenyeret szárazon pirítsuk meg serpenyőben (grillfokozat, max. hőmérséklet), hogy egyfajta sparheltos, pirult íze legyen. Még forrón dörzsöljük meg a fokhagymával, majd gazdagon kanalazzuk-kenjük meg a paradicsommal. Ne sajnáljuk, legyen csucsogós, a kenyér kissé ázzon is el.
Extrém mennyiségű olivát locsolunk, és extrém mennyiségű borsot őrlünk rá frissen.
Illetve pár csipet sóvirág, vagy sópehely. Zöldfűszer nem hiányzik rá.
A rántotta mellé kínáljuk.
(Nyugodtan dolgozzunk két serpenyővel, ha kisebb méretűek.)
Hozzávalók:
Paradicsomos kenyér:
Éteri minőségű kovászolt kenyér, vagy bagett
Éteri minőségű oliva olaj
Éteri minőségű paradicsom, Veresi Piccolo és veresi Rozi fele-fele arányban
Éteri minőségű feketebors frissen őrölve
Fokhagyma
Bökdösött tojás:
Tojás, egész 12 db
Parasztkolbász, vékony karikákra vágva 1/2 szál
Parasztsonka 1 vastag szelet
Szeletelt bacon szalonna 200 g
Burgonya, apró szeletkékre vágva 2 kisebb fej
Hegyes erős paprika 2 db
Vöröshagyma 1 db
Snidling 1 köteg
Fűszerpaprika 2-3 csipet
Újhagyma 2 szál
Kacsazsír 1 ek