100 összetevős Bircher müzli, ahogy én készítem

Elkészítés:
Bircher müzli
Jó ízű zabkását készítünk: a tej tejszínt összekeverjük, beletesszük a mézet, csipet sót és felforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a zabpelyhet, folyamatosan kevergetve főzzük kb. 10 percig.
A főzés után hagyjuk kicsit langyosra hűlni, majd hozzáadjuk a joghurtot, alaposan elkeverjük.
Kellemesen sűrű, kissé ragacsos, krémes állagú a müzli, ha jól dolgoztunk, bármikor hígabbra varázsolható tejjel vagy joghurttal.
Fogyasztható melegen is, de mi hűvösen használjuk. Ha kész, tegyük félre pihenni.

Az olajos magvakat (dió, kesudió, napraforgómag) sütőpapírral bélelt tepsiben megpirítjuk 8-10 perc alatt. Félrerakjuk tálalásig.

A friss és aszalt gyümölcsöket kisebb-nagyobb tetszőleges formájú kockákra, karikákra vágjuk.
Bármilyen gyümölcsöt használhatunk! A fantáziánk és a szezon szab csak határt.
Az összevágott gyümölcsök, aszalványok, magok tetszőleges részét keverjük hozzá a müzlihez.

Valamennyit hagyjunk tetejére is díszítésnek!

(Magát a müzlit akár előzőnap is elkészíthetjük, másnap kevés tejjel kell hígítani és frissen dekorálni.)
A gyümölcsök egy részével elkevert müzlit pohárba, vagy nagy lapos tálba tesszük, újabb adag gyümölcsöt teszünk a tetejére, majd megszórjuk zabpelyhes keksszel, a magokkal és a grillázzsal.

Pisztácia grillázs
A cukrot gesztenyeszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a héj nélküli, nem pirított pisztáciát. Néhány másodperc alatt elkeverjük, hogy a karamell mindenhol bevonja. Olajozott sütőpapírra borítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni. Kisebb-nagyobb darabokra törjük, majd a kész, kitálalt müzlire pakoljuk

Hozzávalók:
Tej 3 dl
Tejszín 3 dl
Joghurt 3 dl
Zabpehely(bio!) 140 g
Méz (virágméz) 3-4 ek
só egy nagy csipet
Alma, kockákra vágva 1 db
Alma, zöld, kockákra vágva 1 db
Körte, kockákra vágva 1 db
Banán, karikákra vágva 1 db
Málna, áfonya, szeder 1-1 marék
Aszalt barack, füge, szilva, áfonya, gyömbér, vörösáfonya 3-3 dkg mindegyikből
Dió, nagyobb darabokra vágva 1-2 ek
Kesudió, nagyobb darabokra vágva 1-2 ek
Zabpelyhes keksz, kézzel összemorzsolva 4-5 db
Napraforgó mag 1-2 ek
Mogyoró, apró darabokra vágva 1-2 ek
Tökmag pirítva 1-2 ek
Lenmag 1-2 ek
Puffasztott quinoa mag 1-2 ek
Puffasztott zab 1-2 ek
Kókusz flex 1-2 ek
Pisztácia 1 marék
Kristálycukor 8 dkg
Friss citrom leve 1 db

Kapcsolódó tartalmak