Elkészítés:
Vajastészta bouchée:
A tészta lapokat enyhén megszórjuk liszttel, cirádás szélű kerek, 10-12cm átmérőjű kiszúróval kiszúrjuk, majd felvert tojással megkenjük. A tészta korongok felének a közepét is kiszúrjuk 9-10cm-es kiszúróval, hogy korongokat kapjunk. Mint a linzerkarikát szokás, lyukas közepű korongokat (karikákat) terítünk a teli lapokra és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük. Terítünk rá még egy sütőpapír lapot és előmelegített 180fokos sütőbe tesszük, méghozzá úgy, hogy még egy, üres tepsit teszünk a tésztalapok fölé. Így egyenletes magasságúra emelkedik a tészta, és nem fog túl magasra sülni!
Fontos, hogy ropogósra, aranybarnára süljön a tészta bouchée. 25perc kb.
Vaddisznó becsinált:
A vaddisznó lapockát egészben hagyva sózzuk, borsozzuk és habzó vajon alaposan körbe pirítjuk, majd kivesszük a barnult vajból. Az egész sárgarépát, pórét, vöröshagymát, nagy cikk savanyú káposztát, fokhagymát és a gyökeret is megpirítjuk. Öntünk a pirult zöldségekre egy kis fehérbort, majd sziruposra redukáljuk. Visszatesszük a lapockát, felöntjük annyi vízzel, vagy alaplével, hogy kényelmesen ellepje, teszünk hozzá egy kis friss kakukkfüvet, babért, borókát és zsályát, lefedjük, és lassan puhára pároljuk a húst és a zöldséget is.(a zöldségeket fél időben kivesszük, ne puhuljon túl!)
Ha a hús is megpuhult, kivesszük és hagyjuk picit pihenni-hűlni. A jóízű levet leszűrjük, és tejszínes habarással sűrítjük (hőkiegyenlítést alkalmazunk), felforraljuk, majd pár csepp citrommal is frissítjük. Frissen vágott zsályát és adunk hozzá.
A húst és zöldséget nagyobb darabokra vágjuk visszatesszük a selymes mártásba! A savanyú káposzta is lehet nagyobb darabokban, kerüljük az unalmas vékony csíkokat!
A vajastészta bouchée-ba töltve kínáljuk!
Hozzávalók:
Leveles vajastészta lap 2 zacskó
Tojás 1 db
Vaddisznó lapocka, egész darab 400 g
lehet tarja is
Sárgarépa 1 nagy szál
Fehérrépa 1 nagy szál
Póréhagyma 20 cm-es darabka
Vaj 120 g
Vöröshagyma 2 fej
Fokhagyma 1 fej
Savanyúkáposzta 1 kövér, nagy, 1/4 cikk
Tejszín 3 dl
Tejföl ízlés szerint
Fehérbor, juhfark 3 dl
Kakukkfű, zsálya, friss 1-1 köteg
Babérlevél 2 db
Borókabogyó 20 szem
Liszt 2-3 ek
Citrom, leve 1 db
Só és frissen őrölt bors