Konfitált libazúza és libacomb, sült hagymával, sült zellerrel, almás lilakáposzta salátával

Elkészítés:
A libazúzát ügyesen lehártyázzuk, illetve a libacombokat is megtisztítjuk, meg is formázzuk. A kész combokat és a zúzát is besózzuk, borsozzuk, hagyjuk pihenni. Amíg pihennek a húsok, a libazsírt felmelegítjük kb. 100fokra. Nagyméretű edényben (ami, ha vastag, akár sütőben elő is melegítünk!) elrendezgetjük a combokat és a zúzát is. Felöntjük a forró libazsírral és ízesítő anyagokat teszünk hozzá: babérlevelet, kakukkfüvet, rozmaringot, egész, felezett fokhagymát és vöröshagymát. Előmelegített 100fokos sütőbe tesszük 4-5órára, míg a zúzába és a combba is egy kés ellenállás nélkül siklik. Kiemeljük a húsokat a konfitáló zsírból és hagyjuk lecsepegni, a zsiradékot leszűrjük, az aljáról összegyűlt pecsenyelevet különválasztjuk, eltesszük főzéshez!
Tálalás pillanatában ujjnyi vastag zsíron körbe pirítjuk a comb bőrét, illetve a zúzát is átpiríthatjuk.
A liba konfitálása közben célszerű elkészíteni a köreteket:
A zellert megsikáljuk, alufóliára tesszük alaposan sózzuk, olajozzuk és becsomagoljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csomagolt zellert és mellé tesszük a héjas vöröshagymákat is.
180fokos, előmelegítet sütőbe tesszük, a hagymákat 40percig a zellert 60percig sütjük.
Ha elkészültünk, megtisztítjuk a zellert és a hagymát is. A zellert cikkekre vágjuk és habzó vajban, kevés mézzel, pár csepp citrommal aranybarnára pirítjuk. A hagymát csak félbevágjuk, mézen megkaramellizáljuk és a balzsamecettel sziruposra sűrítjük, a végén finomra vágott kakukkfűvel meghintjük. A zöldségköreteket a ropogós combhoz és puha zúzához kínáljuk.

Almás lilakáposzta saláta:
A csíkokra vágott vagy gyalult káposztát serpenyőben, erős tűzön, minimális olajon kissé odakapatjuk. Ha elkészült egy keverőtálba tesszük. Pirítás közben készítünk egy ecetes marinádot is, ehhez egész köményt és durvára aprított egész borsot pirítunk szárazon egy kis fazékban. Ha felszáll az illatuk, hozzáadjuk a vizet és az ecetet, végül a cukrot is. Ízesítjük egy csipet sóval, majd felforraljuk. A marináddal leforrázzuk a pirított káposztát, és amíg forró, reszelünk rá néhány tisztított almát és tormát is. Alaposan elkeverjük, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, befőttesüvegekbe töltve hetekig is eláll a hűtőben.

Hozzávalók:
Libacomb 4db
Libazúza 500g
Libazsír 1-1.5kg
Fokhagyma 1fej
Vöröshagyma 1fej
Rozmaring 1szál
Kakukkfű 5-6szál
Babérlevél 2db
Zeller 2db kisebb fej
Vöröshagyma 4közepes fej
Balzsamecet, sötét 0.5dl
Méz 3-4ek
Vaj 100
Napraforgó olaj néhány ek.
Só és bors

Almás lilakáposzta saláta:
Lilakáposzta, gyalulva 1\2 nagyobb fej
Pink Lady alma 3db
Torma, tisztítva 1kisebb darabka
Napraforgó olaj 2-3ek
Egész kömény 2kk
Fekete bors egész, megtörve 10-15szem
Vörösborecet 2dl
Víz 2dl
Kristálycukor 8dkg