Salotta tarte tatin

Elkészítés:
Az első kör hozzávalót a keverőtál kampós fejével sima tésztává gyúrjuk, majd kenyérliszttel szórt felületen kinyújtjuk 36X36 cm-esre. Szorosan körbefóliázzuk, majd 45 percre hűtőbe tesszük.

A keverőtálat kitöröljük, majd a vajat és lisztet a lapátos keverővel addig keverjük, amíg sima nem lesz. Egy fóliára kenjük és egy másik fólia segítségével 20 cm-es négyzetté nyújtjuk. Körbe fóliázzuk, és ezt is hűtőbe tesszük.

45 perc után kivesszük az alaptésztát, 45 fokkal elforgatva rátesszük a vajas betétet. Az alaptésztának ráhajtjuk a sarkait a vajra, betesszük a hűtőbe 20 percre.
20 perc után középről, lefele majd felfele haladva háromszorosára nyújtjuk. 90 fokkal elforgatva először az egyharmadát behajtjuk, majd a másik harmadát arra hajtjuk rá. Újabb 20 perc pihentetés.
Újra kinyújtjuk majd könyvhajtogatással behajtjuk, a két szélét ¼-ig középre hajtjuk, majd félbehajtjuk. 4 réteg tésztát kapunk így egymáson. Ezt a hajtogatást, újabb 20 perc pihentetés után megismételjük, majd szorosan körbefóliázva a hűtőbe tesszük másnapig.

A salotta hagymákat félbevágjuk. Egy serpenyőben olíva olajat hevítünk és a salotta hagymákat vágott felükkel felfele lassú tűzön kicsit puhítjuk kb 6-8 percet.
Kivesszük őket a serpenyőből, a serpenyő alját megszórjuk a cukorral, felöntjük a balzsamecettel, forraljuk és beletesszük a vajat. Forgatjuk a serpenyőt, míg egy egynemű mártást nem kapunk. A salotta hagymák vágott felét nagyon vékonyan megszórjuk egy kevés kristálycukorral és óvatosan elrendezgetjük őket szorosan a serpenyőben most már vágott felükkel lefele. Lassú tűzön pároljuk, karamellizáljuk 10-12 percet, amíg össze nem esnek, és az alsó felük el nem kezd barnulni.

Eközben a pihentetett tésztánkat kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett felületen 2-3 mm-esre nyújtjuk, és akkora kört vágunk belőle, ami 2 cm-rel nagyobb, mint a választott serpenyőnk alja. Amíg kész nincs a hagyma visszatesszük a hűtőbe.

A kész hagymát lehúzzuk a tűzről, ráfektetjük a tésztát és egy falapát vagy spatula segítségével a tészta szélét befordítjuk a hagymákra, pár helyen késsel megszurkodjuk.

190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Kivesszük a sütőből, hagyjuk 5 percet pihenni, majd egy tányér segítségével kifordítjuk.

Amíg sül a hagyma bekeverjük a créme fraiche-t. Hozzáadjuk a tejszínt, sót, borsot a citrom héját.

A rukkolához készítünk egy savas mustáros dresszinget. Az olívaolajat kikeverjük a citromlével, mustárral, sóval, kevés mézzel.

A kész, enyhén kihűlt tarte-ra halmozunk a salátából, cikkekre vágjuk, majd a kikevert creme fraiche-sel tálaljuk.

Hozzávalók:

A tésztához (dupla adag):
Kenyérliszt 280 g
Só 10 g
Ecet 2 g
Hideg víz 150 g
Vaj 56 g
—–
Búzaliszt BL55 216 g
Vaj 224 g

A tarte-hoz:
Salotta hagyma pucolva 400 g
Kristálycukor 2 ek
Balzsamecet 120 ml
Vaj 2 ek
Olíva olaj 3 ek
Citrom ½ héja és leve
Só, Frissen őrölt feketebors

Créme fraiche 120 g
Tejszín 20 ml

Citrom ½ reszelt héja

Rukkola 100 g
A dresszinghez:
Olíva olaj 3 ek
Citrom leve 1 ek

Méz 1 tk