Rigó Jancsi

Így készíti Anger Zsolt az ünnepi deszertet
 

Elkészítés:
Piskóta:
A meggyet megcukrozzuk, ráöntjük a rumot, hűtőbe tesszük 1-2 órára. A csokoládét feldaraboljuk, a tojásokat szétválasztjuk. A csokihoz hozzáadjuk a tejet, a vajat, gőz fölött hevítve összeolvasztjuk, simára keverjük. A lisztet és a kakaóport beleszitáljuk, újra simára keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és egy csipet sót. A simára kevert krémet szitán átszűrjük. Műanyag fóliával lefedve az edényt 50 fokos vízzel telt edény tetején pihentetjük. A tojásfehérjéket felverjük, 3 lépésben hozzákeverjük a kristálycukrot. Nem teljesen kemény habbá verjük (hogy a habverőt kivéve a habcsúcs lekonyuljon). A habból egy kanállal fellazítjuk a csokis masszát, majd óvatosan, nem összetörve a habot, hozzáforgatjuk a maradékot is.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a magassága jóval a forma fölé érjen. Beleöntjük a masszát, beleszórjuk a leszűrt meggyet. A formát egy nagyobb tepsibe állítjuk, amelybe kb. 70 fokos vizet töltünk. 150 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 120 fokra és további 40 percig sütjük.

Krém:
A tejszín felét felforraljuk és a fekete csokira öntjük, elkeverjük. A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. A tojássárgáját felverjük és magas fokozaton keverve hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. Folyamatosan kavargatjuk, miközben fölmelegítjük. Mikor már gőzölög, hozzáadjuk a csokoládét, összekeverjük, reszelünk bele egy kis tonkababot, majd hűlni hagyjuk 15 percig. A tejszín másik felét felverjük, hozzáforgatjuk a csokis masszánkhoz, és azonnal a piskótára kenjük.

Csokoládémáz (díszítőelem): egy kis csokoládét (kb. 10 dkg) vízgőz fölött felolvasztunk, majd temperáljuk: kevés szobahőmérsékletű csokoládét adunk hozzá, hogy lehűtse a folyékony csokoládénkat. Ha ezzel megvagyunk, sütőpapírra öntjük, spatulával szépen elterítjük, az egészet egy tepsire tesszük és berakjuk a fagyasztóba.

Hozzávalók:
Piskóta:
fekete csoki    50 gr
vaj    80 gr
tej    1 dl
liszt    90 gr
kakaópor    10 gr
tojássárgája    6 db
vaníliakivonat    5 gr
só    1 gr
tojásfehérje   6 db
kristálycukor    110 gr
magozott meggy    200 gr
cukor a meggyhez    4-5 ek.
rum a meggyhez    100 ml

Krém:
tejszín    500 ml
fekete csoki    225 gr
kristálycukor    65 gr
víz    55 ml
tojássárgája    2 db
tonkabab    (opcionális)

Jó étvágyat!