Az igazi karácsonyi töltött káposzta

Nézze meg Széll Tamás hogyan készíti!
 

Elkészítés:
Első körben a sertéslábat puhára főzzük bő vízben egy fej hagymával, fokhagymával, egész borssal. Ne csontozzuk ki, hagyjuk egészben. A sertésoldalast, ha tehetjük, grillezzük meg faszénen, de szalonna zsírján is megpiríthatjuk, majd vágjuk csontonként darabokra.

Kevés kockázott zsírszalonnát olvasszunk ki, pirítsuk rajta aranysárgára a finomra vágott hagymát. Dobjuk rá a savanyított káposztát és kb. 1 óra alatt főzzük félpuhára a láb főzővizét használva. Ha elkészült, hintsük meg fűszerpaprikával és hagyjuk eloldódni benne, de már ne forraljuk, tegyük félre! Jó, ha a káposzta elég szaftos, van leve!

Elkészítjük a káposzta töltelékét. Ledaráljuk a sertéscsászárt és ízesítjük a 18 g sóval, köménnyel, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával. Kacsazsíron üvegesre pirítjuk a salottahagymát, majd rádobjuk a rizst, felöntjük fehérborral. Ha a bor elpárolgott, klasszikus rizottó módszerrel feszes rizottót készítünk, de a végén nem teszünk bele vajat és sajtot! A natúr rizottót a darált töltelékkel elkeverjük.

A savanyított káposztafejet leveleire szedjük és a torzsa mentén félbevágjuk. Megtöltjük az adagonkénti kb. 5-7 dkg töltelékkel. Ha elkészültünk, öntött vasedénybe rétegezzük a káposztánkat: Alulra egy kis káposztafőzelék, majd felváltva a töltelék, grillezett oldalas, nagyobb darabokra vágott füstölt kolbász, füstölt császár és 2 db fél köröm. Majd megint káposztafőzelék, megint töltelékek és a többi, végül betakarjuk káposztával az egészet. Ha ügyesek voltunk, a lé is pont ellepi az egészet.
Tűzön forraljuk fel, majd dobjuk 170 fokos sütőbe, míg vaj puha nem lesz (kb. 1 óra).

Karácsony-szilveszter közötti étel, mely a hideg párkányon sokáig eláll, sőt, íze még kitűnőbb lesz! Tejföl, kovászolt kenyér hozzá: kötelező!

Hozzávalók:
Töltelék:
Sertés császár    80 dkg
Rizottó rizs    8 dkg
Salottahagyma, aprítva    2-3 fej
Kacsazsír    4-5 ek.
Fehérbor    0.5 dl
Kömény, őrölt    1 kk.
Feketebors, őrölt    1 kk.
Fokhagyma, aprítva    5 gerezd
Só    14 g
Fűszerpaprika    2 ek.

Káposztafőzelék:
Savanyított káposzta, csíkozva    1 kg
Savanyított káposzta, egész    1 fej
Vöröshagyma, aprítva    2 fej
Vöröshagyma, egész    1 fej
Fokhagyma    1 fej
Fűszerpaprika    2 ek.
Fekete egész bors    kb. 20 szem
Oldalas    40 dkg
Füstölt császár szalonna    20 dkg
Füstölt zsírszalonna, kockázva    10 dkg
Sertésláb, hosszában félbe vágva    2 db azaz 4 db fél!
füstölt sertéskolbász    1 szál
Tejföl

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket!