Kakasleves daragaluskával

Elkészítés:
Kakasleves:
Egy nagy fazék vizet forralunk majd, ha felforrt, beletesszük, és 3-4 percen keresztül leforrázzuk benne a darabolt csontos kakast. Majd a levet leszűrjük, a húsrészeket langyos vízzel lemossuk, közben a fazekat alaposan elöblítjük.
Újra feltesszük a húsrészeket és hozzáadjuk a zöldségeket és a fűszereket is. Felöntjük annyi lével, hogy bőven ellepjen minden húst és zöldséget. Tűzre tesszük a fazekat és legalább 6-8 órán át főzzük.
Közeben folyamatosan habozzuk, hogy tiszta maradjon a lé.
A levet főzés során koncentráljuk, redukáljuk, hogy mélyüljön az íze és koncentrálódjon.
A zöldségeket és a húst puhulási sorrendben folyamatosan kivesszük a léből, míg nem csak a lé marad üresen. A kivett húst és zöldséget, fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak.
Ha a lé elkészült, aranylóan sárga és jó ízű, nedves pelenkán vagy konyharuhán leszűrjük.
Forrón tálaljuk a zöldségekkel, a hússal, daragaluskával.
Erős paprikával és petrezselyemmel tálaljuk.

Fontos:
A só mennyiségét a forrás környékén már állítsuk, be!
Ez nehéz, mert bele kell kalkulálni, még, hogy a leves párolog, ugyanakkor nem lehet sótlan sem, ellenkező esetben a húsnak és zöldségnek nem lesz jó íze.
Ha a végén akarnánk sózni, minden hozzávaló sótlan lesz.

Daragaluska:
A tojás sárgáját a sóval és a puha zsírral egészen habosra keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a búzadarát és a petrezselymet is.
Félig laza habbá verjük a tojásfehérjét és óvatosan hozzá forgatjuk a búzadarás masszához.
Két órát pihentetjük hűtőben a kész tésztát, majd gyöngyöző, enyhén sós vízbe galuskázzuk, tetszőleges méretben. Húsz percig lassan főzzük, majd lefedve, a tűzről félre húzva pihentetjük huszonöt-harminc percig.
A forró levesbe tálaljuk.

Hozzávalók:
Daragaluska:
Tojás sárgája 1 db
Tojás fehérje 1 db
Búzadara 7 dkg
Sertészsír 2 dkg
2 g
Petrezselyem, finomra vágva 1 ek

Kakasleves:
Kakas, egészben 1 db
Sárgarépa 2 szál
Petrezselyemgyökér 2 szál
Csiperkegomba 4 db
Fokhagyma 1 fej
Vöröshagyma 2 db
Karalábé 1\2 db
Zellergumó 1\4 db
Petrezselyem szár 1 köteg
Kelkáposztalevele 1 db
Hegyes erős paprika 1\2 db
Paradicsom 1\2 db
Gyömbér, friss 1\2 tyúktojásnyi méretű
Szerecsendió, egész, frissen reszelve 1\4 db
Egész feketebors, Sarawak 15-20 szem
6-8 g\liter
Petrezselyem levelei, aprítva 1 köteg (tálaláskor)
Erős darált paprika (tálaláskor)