Bagel + szendvicskenyér + angol muffin

Elkészítés:
Bagel:
A TÉSZTA: A vizet, a juharszirupot és az élesztőt összekeverjük, 5 percig hagyjuk felfutni. Keverőtálban, dagasztóhoroggal összekeverjük a lisztet, a sót, majd a felfuttatott élesztőt, 5-6 percig dagasztjuk. Ezután lisztezetlen felületen 2-3 percig kézzel is átgyúrjuk. Fóliával letakarva 60-90 percig kelesztjük meleg helyen, míg
duplájára nő. Tiszta felületre öntjük, lisztezés nélkül, 8 egyforma darabra osztjuk, gombócokat formálunk. Hüvelykujjal kilyukasztjuk, gyűrűalakot formálunk. Enyhén megolajozott sütőpapírra tesszük, tetejét enyhén lisztezzük, lefóliázzuk és egy
éjszakára (legalább 6 óra) hűtőbe tesszük. A gyűrűket kivesszük a hűtőből, és 1
órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 230 C fokra.Feltesszük főni a főzővizet, a sóval, szódabikarbónáva és a juharsziruppal. A bageleket a vízbe dobjuk, egy percig főzzük, majd megfordítjuk őket a víz
felszínén, és a másik oldalukon is egy percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lazán felvert tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk a mákkal, sóval, hagymamaggal, stb. A forró sütőben kb 15-18 perc alatt arany barnára sütjük.

Angol muffin:

A langyos tejet összekeverjük a cukorral, az olajjal és az élesztővel. A lisztet összekeverjük a sóval. 2-3 perc felfuttatás után összekeverjük a nedves és száraz
elemeket, dagasztókanállal tésztává gyúrjuk. 15 percig pihentetjük. Ezután kézzel dagasztjuk, csapkodjuk kb 7-10 percig. Ezután fóliával letakarva 60 percig kelesztjük.A tésztát 8 részre osztjuk, gombócokká formázzuk, fóliával letakarva 15
percig pihentetjük. Sütőgyűrűk belsejét kiolajozzunk. A megkelt gombócokat kukoricalisztbe nyomkodjuk, és elhelyezzük a gyűrűkben, tepsiben sütőpapíron Fóliával letakarva újabb 60 percig kelesztjük. Sütőpapírral letakarjuk és egy másik tepsivel lesúlyozva 180 fokon kb 10-13 percig sütjük.

Hozzávalók:
Bagel:
A TÉSZTA:
500 gr
juharszirup 1 ek
száraz élesztő 7 gr
meleg víz 300 ml
kenyérliszt 540 gr
só 2 tk
FŐZŐVÍZ:
80 gr
víz 2 liter
juharszirup 2 ek
szódabikarbóna 2 tk
só 1/2 ek
A SZÓRÁSHOZ:
mák, maldon só, hagymamag,
római kömény, stb.

Angol muffin:
tej 240 gr
száraz élesztő 7 gr
cukor 15 gr
só 5 gr
napraforgó olaj 20 gr
kenyérliszt 350 gr
kukoricaliszt, vagy
rétesliszt