Citromkenyér bazsalikomos-chilis lime-mártással, sós mogyorós törökmézzel

 

Elkészítés:
Törökméz:
A sós mogyorót apróra törjük. A cukrot, a mézet és a vizet egy lábasban hevítjük, 148 fokon hirtelen belekeverjük a szódabikarbónát és a mogyoró darabkákat, sütőpapírra öntjük, hagyjuk megszáradni.

Citromkenyér:
A vajat habosra verjük a cukorral. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgájákat is hozzáadjuk. A két citrom héját és leszűrt levét hozzákeverjük. Majd apránként a sütőporos lisztet is hozzáadjuk. Végül a tojásfehérjékből pici sóval felvert habot is belekeverjük a tésztába. Sütőpapírral bélelt kenyérformában 180 fokon, alsó-felső sütéssel 50 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, félidőben alufóliát helyezünk a tetejére.

Szirup:
A bazsalikomot és a chilit forró vízzel leturmixoljuk, leszűrjük. A lime-ok levét, a porcukrot, és a bazsalikomos chilis vizet összekeverjük, lassú tűzön sziruppá főzzük.
A kész citromkenyeret még forrón megszurkáljuk, és leöntjük a sziruppal, hagyjuk kihűlni, majd a darabokra tördelt törökmézzel meghintjük. Vagy tányérdesszertként is tálalhatjuk: a tányérra egy kis szirupot öntünk, ráhelyezünk egy szelet citromkenyeret, és megszórjuk törökmézzel.

Hozzávalók:
Citromkenyér:
búza finomliszt 250 gr
vaj 250 gr
kristálycukor 250 gr
só 3 gr
sütőpor 1 csomag
citrom 2 db
tojás 4 db

Szirup:
lime 4 db
porcukor 150 gr
víz 10 ek
zöld chili 1 db
bazsalikom 1 csokor

Törökméz:
kristálycukor 150 gr
méz 40 gr
szódabikarbóna 6 gr
víz 2 ek
sós mogyoró 80 gr