Házi ricottás, spenótos ravioli klementines vajmártásban

 

Elkészítés:
Ricotta:
A tej és a tejszín keverékét csipet sóval ízesítjük, kb 81 C-osra melegítjük. A citromok levét ráöntjük, és lehúzzuk a tűzről, állni hagyjuk. Szűrőn és gézen vagy pelenkán átszűrjük, lecsepegtetjük.

Ravioli:
A tojást és a lisztet összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, meglisztezve nyújtjuk, köralakúra szaggatjuk.

Töltelék:
Egy serpenyűben, egy csepp olajon és egy darabka vajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről és beleforgatjuk a spenótleveleket. Beleforgatjuk a ricottába a gorgonzola sajttal együtt, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük. A megtöltött raviolikat lobogó sós vízben kb 5 percig főzzük.

Vajmártás:
Kevés vajon megpirítjuk az apróra vágott salottát, ráöntjük a citrom levét, a bort, redukáljuk, ráöntjük a klementinlét, redukáljuk, majd a tűzről lehuzva apránként hozzákeverjük a vajat, amíg emulgálódik a mártás. Szűrjük, melegen tálaljuk.

Ropogós elem:
Olajon és vajon megpirítjuk a panko-morzsát, rezselünk rá parmezánt, továbbpirítjuk, végül citromhéjat reszelünk rá, a tálalásnál a raviolikat meghintjük vele.

Hozzávalók:
Ricotta:
tej 4 liter
zsíros tejszín 600 ml
citrom 2 db

Ravioli:
liszt 200 gr
tojás 2 db

Töltelék:
spenót levél 250 gr
gorgonzola 100 gr
fokhagyma 1 gerezd
szerecsendió

Vajmártás:
salotta 1 db
citrom 1 db
fehérbor 100 ml
klementin, vagy mandarin 6 db
vaj 150 gr
olívaolaj, só, bors, méz

Ropogós elem:
panko morzsa 100 gr
parmezán 50 gr