Árpagyöngyleves gyöngytyúkkal, pirított búzasörös kenyérgombóccal

 

Hozzávalók:
Gersli 200 g
Gyöngytyúk, egész 1 db
Csirkeszív 100 g
Sárgarépa 2 szál
Fehérrépa 2 szál
Savanyúkáposzta, egész levelek 3-4 levél
Kelkáposzta levele, egész 2 levél
Vöröshagyma 2 fej + 2 fej
Gyömbér 1 tyúktojás méretű darab
Fokhagyma 1 fej
Angolzellerszár 2 db
Lestyán, friss 1-2 szál
Csombor, friss 3-4 szál
Citrom leve 1 db
Tejföl 500 g
Fehérbor 2 dl
Savanyú káposzta leve 1 dl
Kacsazsír 1 dl
Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Kenyérgombóc:
Kovászolt burgonyáskenyér 600 g
Petrezselyem, finomra vágva 1 kisebb köteg
Tojás, egész 2 db
Liszt 1 ek
Tej, felforralva Kb. 3-4 dl
Búzasör 2 dl
Fokhagyma, aprítva 1 gerezd
kb. 2 kk
Vaj a pirításhoz

Elkészítés:
A gerslit ötszörös mennyiségű vízbe áztassuk be előző este.
A gyöngytyúkot négybe vágjuk, és kevés kacsazsíron a bőrén aranyszínűre pirítjuk egy nagy serpenyőben. Mikor kezd szépen pirulni, mehet hozzá egy darabolt sárgarépa, fehérrépa, angolzeller, két darab vöröshagyma félbevágva és egy fej fokhagyma is félbevágva,valamint a szív is. Szépen együtt pirítsuk tovább!
Ha szép aranybarna minden, átpakolhatjuk a húst és a zöldségeket egy kisebb fazékba és adjuk hozzá a savanyúkáposzta leveleket. Ekkor leszűrjük a gerslit és a gersli levével öntsük fel a húst-zöldséget! Pótoljuk ki még annyi vízzel, ha szükséges, hogy két-két és fél ujjnyival lepjen el a folyadék mindent. Adjunk hozzá egy kis lestyán szárat, csombort, valamint sózzuk meg, és főzzünk belőle pár óra alatt egy szép színű húslevest.
Míg fő a leves, bőven elkészül a gerslis levesalap:
Két fej vöröshagymát hosszan dinsztelünk kacsazsírban, majd mikor puha és aranyszínű, jöhet rá az áztatott gersli, amit azonnal fel is önthetünk a fehérborral, valamint a savanyúkáposzta levével. Szakaszosan pároljuk, öntögessük a fődögélő gerslit, míg kb. 30 perc alatt megpuhul.
Ha kész az alap és elkészült a húsleves is, szedjük ki a húst, szívet, savanyúkáposztát a léből és vágjuk/csípjük egyforma darabokra. A bőrt, csontot nem használjuk, a zöldséget is eltesszük más ételhez.
Öntsük fel a gersli alapot annyi lével, hogy kellemes leves állagú legyen.
Ekkor adjunk hozzá frissen, metéltre vágott sárgarépát, fehérrépát, kelkáposztát és a vékony csíkokra vágott gyömbért is. Pár percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak, de még roppanósak maradnak. Közben tejföllel behabarjuk, ha szükséges, 1-2 ek lisztet keverünk a tejfölbe, amennyiben vékonynak ítéljük a levest.
Ha kész, friss csombort és lestyán leveleket aprítunk, és fűszerezzük a levest.
Utolsó pillanatban mehet bele a hús, a szív, a főtt savanyúkáposzta és pár csepp citromlé is.
Pirított kenyérgombóc szelettel tálaljuk, friss borssal gazdagon meghintjük.

Kenyérgombóc:
Felkockázzuk a burgonyás kenyeret, és 170 fokos előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Ha kész a pirított kenyérkocka, nagyméretű keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, sót és kevés lisztet. Szárazon alaposan elkeverjük. Jöhet a búzasör, a két tojás, ezzel is elkeverjük. Majd az időközben felforralt tejet is apránként hozzácsurgatjuk. Mikor érezzük, hogy a kenyérkocka kellően megszívta magát folyadékkal, elkészültünk! Nem biztos, hogy az összes tejet hozzá kell adnunk a tésztához!
A kész gombóctésztát szorosan fóliába tekerjük, tűvel megszurkáljuk, hogy a levegő távozzon, majd még egy-két réteg fóliába tekerjük. Végeit elcsomózzuk. A gombóc legyen feszes és henger alakú!
Gyöngyöző vízbe tesszük csendesen főni, fedővel lefedjük, és így pároljuk 20-25 percig, míg átfő. Ha elkészült, hidegvízben, befóliázva lehűtjük. Kicsomagoljuk, vastag szeleteket vágunk belőle, és kevés vajon átpirítjuk a tálalás pillanatában.

Kapcsolódó tartalmak