Hozzávalók:
Vöröshagyma, finomra vágva 500 g
Füstölt zsírszalonna, apróra vágva 200 g
Fűszerpaprika 2 ek
Főtt tojás, reszelve 1 db
Tejföl 1 ek
Fokhagyma, aprítva 5 gerezd
Burgonya, kockákra vágva 400 g
Sárgarépa, karikákra vágva 2 szál
Zellergumó, kockákra vágva 1 kisebb gumó
Csiperkegomba, vékonyra szelve 1 nagy marék
Petrezselyem, finomra vágva 1 köteg
Őrölt kömény 1 kk
Zöldség alaplé 1.5 l
Napraforgóolaj 1 dl
Ecet 10%-os 1 ek
Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Házi tészta:
Finomliszt 210 g + a nyújtáshoz
Durumliszt 210 g
Tojás sárgája 14 db
Tojás egész 2 db + 1db a kenéshez
Olívaolaj 3 ek
Ecet 10%-os 1 ek
Só 3 kk
Elkészítés:
A leveshez az olajra rádobjuk a hagymát, sózzuk, ha elkezd pirulni, kevés vízzel felöntjük, majd a fokhagymát is hozzádobjuk. Aranyszínűre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és meghintjük paprikával.
A kész alapból kivesszük kb. a harmadát, ez lesz a tésztatöltelékünk, a maradék kétharmad a leves alap.
Folytatjuk a levest: felöntjük a zöldségalaplével és felforraljuk. Közben egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a gyökérzöldségeket, majd a burgonyát is, mehetnek a levesbe. Fölvágjuk a gombát, azt is lepirítjuk, szintén mehet a levesbe.
Tovább főzzük a levesünket, míg jó íze, állaga nem lesz a lének. Ízesítjük sóval, köménnyel, ecettel és a legvégén petrezselyemmel.
A töltelékhez a kivett hagymásalapot „aprítjuk”, krémesítjük, hozzáreszelünk egy főtt tojást és adunk hozzá még egy kanál tejfölt is, hogy krémes legyen, sózzuk, megszórjuk egy kis őrölt köménnyel.
Habzsákba töltjük, hogy könnyebb legyen a tésztát megtölteni. Hűtőben tartjuk felhasználásig.
Házi tészta:
Házi gyúrt tésztát készítünk, amihez a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, az olívaolajat, sót és az ecetet. Kézzel vagy dagasztógéppel összegyúrjuk, és egészen simára, homogénre dolgozzuk. Lisztezett deszkán átgyúrjuk.
Szorosan fóliába csomagoljuk és legkevesebb két órát pihentetjük a hűtőben, de sokkal jobb, ha másnap dolgozunk vele.
Tésztagéppel, ennek hiányában sodrófával nyújtjuk ki a tésztát olyan vékonyra, amennyire csak lehet.
15 centiméter hosszú és 3 centiméter széles csíkokat vágunk a tésztából. megkenjük felvert tojással és a közepébe egy csík hagymás tölteléket töltünk. Hosszában félbehajtjuk a tésztát, a levegőt kinyomkodjuk, a végeit lezárjuk, és laza csomót kötünk rá. Így főzzük ki a kész levesben.