×

Ilyen volt percről percre a Fölszállott a páva 2019 döntője!

A döntő versenyzői:
Busai Bori és Makula Zoltán KÓD: 19
Csapodi Tádé KÓD: 20
Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás csoportja KÓD: 12
Hajdu-Németh László KÓD: 04
Komári Puják KÓD: 22
Ifj. Mahovics Tamás KÓD: 07
Szász Csanád László KÓD: 06
Szejke Barka testvérpár KÓD: 09
Szinvavölgyi Néptáncegyüttes Prücskök Csoportja KÓD: 15
Vasi Kislegényczéh KÓD: 21

Zsűritagok:
Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekművész
Kocsis Enikő – Harangozó-díjas koreográfus, táncművész
Salamon Bea – Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa, eMeRTon-díjas népzenész
Zsuráfszky Zoltán – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Eredics Gábor – Kossuth–díjas, Príma- és Magyar Örökség díjjal kitüntetett népzenész

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Novák Péter

A Fölszállott a páva házizenekara idén a Parapács Zenekar.

Az este nyitóprodukciójában a Fitos Dezső Társulattól láthattuk a Láda titka c. előadásukból egy részletet.

Az elsőként színpadra álló Debreceni Hajdú Táncegyüttes utánpótlás csoportja nagyon szeretett volna találkozni példaképükkel, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel. És ez valóra is vált, amelynek rettentően örültek. Kódjuk a 12-es!

Zsuráfszky Zoltán megköszönte, hogy ellátogattak hozzájuk, valamint, hogy ezzel a tánccal és zenével foglalkoznak. Kocsis Enikő szerint nagyon jól táncoltak, csodálatosan indították az estét.

Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában 3 versenyző is a fináléba jutott. Elsőként a legifjabb legény, Szász Csanád László állt színpadra, az erdélyi Körtvélyfájáról – karácsonyi énekekkel. Kódja a 06-os!

Eredics Gábor szerint fantasztikusan énekelt a kisfiú. Gyönyörű szövegeket választott, szépek voltak a hajlítások. Sebestyén Márta szívébe még jobban belopta magát Csanád.

Szólótánccal folytattuk. A békési Mahovics Tamás Berecz István 2012-es győzelmét látva határozta el, hogy a táncra teszi fel életét. Azóta már az Operaházban is fellépett. Kódja a 07-es!

Kocsis Enikő szerint a néptánc fellegvárából hozott táncot, amely fantasztikus volt. Zsűritagunk szerint nagyon jó úton halad Tomi, nagyon ügyes volt. Zsuráfszky Zoltán szerint biztos fognak még a fiúval találkozni, mivel nagyon tehetséges. Eredics Gábor gratulált ahhoz, hogy úgy tekerte a lábát, mint a klarinétos a dallamot.

Hangszeres szólisták és zenekarok közül két ifjú hegedűs jutott a döntőbe – baráti párbajukat a budapesti Hajdu-Németh László nyitotta meg. Amerikában született, és itthon lett sikeres. Ahogy Zsuráfszky Zoltán emlegette: a „viszidens” fogalmának példaképe lépett színpadra! Kódja a 04-es!

Salamon Bea nagyon szereti, hogy mindig nagyon magasra teszi a lécet. Eredics Gábor nagyon biztatta, hogy ne hagyjon fel Zeneakadémiás terveivel.

A tanárok mellett a felkészítő mesterek is hatalmas munkát végeztek az elmúlt hónapokban. Szalóki Ági a Komári Pujákkal csodát tett. Most Sepsiszentgyörgyön énekelt, ám üzent nekik: „Amit a színpadon a zenével magatokból adtok, az a szeretet, maga az erő. Köszönöm a munkátokat, a fegyelmeteket, a kitartásotokat, és a szorgalmatokat. Drukkolok nektek, és legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít…” Kódjuk a 22-es!

Sebestyén Márta megjegyezte, hogy ő is nagyon szívesen tanulna tőlük. Csodálatos amit művelnek, gyönyörű volt, és mindig ilyen vidáman énekeljenek a jövőben is.

Egy nyíllövéssel közelebb a természethez – ez a horvátzsidányi hagyományőrző központ, a Marton-Szállás mottója. Ide vágyott a táncegyüttesek kategóriáját záró Vasi Kislegényczéh. A szombathelyi fiatalemberek álmát természetesen teljesítettük. Kódjuk a 21-es!

Kocsis Enikő szerint nagyon ügyesek voltak, nagyon szerette őket az egész Páva alatt. Megjegyezte még, hogy nem hiányolta a lányokat, mivel mindenki egy külön egyéniség. Zsuráfszky Zoltán legszívesebben be állt volna táncolni közéjük.

Az énekes kategóriát 2019-ben a hódmezővásárhelyi Szejke-Barka testvérpárral zártuk, akik által rácsodálkozhattunk, hogy egészséges környezetben a lélek is mily tiszta. A kéktópusztai tanyán élő lányok éppolyan lelkesen készültek a karácsonyra, mint a döntő megmérettetésre. Kódjuk a 09-es!

Sebestyén Mártának kicsit nehezére esett megszólalni, annyira szép volt az előadás. Az összeállítás és ahogy énekeltek csodaszép volt.

Nincs vékony jég a jászberényi Busai Bori és Makula Zoltán párosának. Bármilyen körülmények között megállják a helyüket. Most györgyfalvi táncokkal és meglepetés kísérettel álltak színpadra. Kódjuk a 19-es!

Kocsis Enikő szerint minden versenyben teljesen más színt hoztak magukból, és remekül teljesítettek. Nagyon ügyesen megmutatták magukat. Zsuráfszky Zoltán szerint is remekül táncoltak együtt, amit nagyon jó volt nézni.

Az elmúlt hónapok során őszinte barátságok, életre szóló példaképek születtek. Ennek szellemében választottuk ki a budapesti hegedűs, Csapodi Tádé ajándékát is. Kódja a 20-as!

Eredics Gábor szerint nagyon szép zenét, összeállítást hozott a döntőbe. Komoly, átszellemült arccal muzsikált. Salamon Bea szerint csoda volt hallgatni, elérzékenyült zsűritagunk az előadástól. Zsuráfszky Zoltán szerint látszik, hogy tud táncolni is Tádé.

Láttunk már tőlük sárközi és bukovinai táncokat is, most pedig zempléni koreográfiát mutattak be az évadzáró Szinvavölgyi Prücskök. A miskolci gyerekek számára a tánc, nem ugródeszka… Úgy repíti levegőbe lelküket, mint a trambulin! Kódjuk a 15-ös!

Zsuráfszky Zoltán szerint egységes az együttes és nagyon ügyesek. Csak így tovább! Kocsis Enikő szerint látszott, hogy hazai anyagot hoztak. Remek és lendületes volt. Sebestyén Márta szerint is csodálatosak voltak a fiatalok.

A Magyar Állami Népi Együttest karácsonyi táncjátékával zártuk a 2019-es évad fináléját.
CSODAVÁRÓ BETLEHEMES – lehetne ez a Fölszállott a páva döntőjének címe is! A szenteste napját, a karácsony vigíliáját, a várakozás örömét és izgalmát megjelenítő előadás népi hagyományból eredő játékokból, szokásokból, a kis Jézus születését üdvözlő keresztény tradícióból, valamint az e naphoz köthető mesés, csodás történetekből épül fel az előadás, amelyből láthattunk a döntőben egy részletet.

Kategória győzteseink:
Énekes szólisták és énekegyüttesek kategória: Szejke Barka testvérpár
Táncos szólista és táncospár kategória: Busai Bori és Makula Zoltán
Hangszeres szólisták és zenekarok kategória: Csapodi Tádé
Táncegyüttesek kategória: Szinvavölgyi Néptáncegyüttes Prücskök Csoportja

A kategóriák győzteseknek Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank Marketing és Kommunikációs igazgatója adta át a Fölszállott a páva gyermekévadának egy-egy millió forintos nyereményeit.

Az OTP Bank további 6 produkciónak is felajánlotta a fődíj összegét. Az 1-1 millió forintos különdíjakat Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank Marketing és Kommunikációs igazgatója adta át.

prof. dr. Kásler Miklós miniszter úr, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 1 millió forintos különdíjait adta át, a felvidéki Dernő Falujában élő ifjú táncos szólistának, Kristóf Áronnak az erdélyi Szamosújváron tevékenykedő Codobanda Zenekarnak.

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság nevében V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja, 1 millió forintos különdíjat adott át a vajdasági Bodros Tamburazenekarnak.

A Hagyományok Háza főigazgatója, Kelemen László Maier Cseperkének ítélte az intézmény különdíját, amely egy önálló koncert a Mesterek és tanítványok sorozatban.

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület vzetője, Sikentáncz Szilveszter 300.000 Ft pénzjutalmat ajánlott fel Dudás Lil és Kispál Domonkos, Hajdu-Németh Balázs és Ilona, Bistey Boglárka és Farkas Regő László táncos pároknak, valamint Baka Levente táncos szólista számára. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület emellett a műsorban bemutatkozott táncos párok és táncos szólisták számára lehetővé teszi, hogy az egyesület tehetséggondozó táborában térítésmentesen részt vehessenek 2020 júliusában.

Nézőink szavazata alapján a közönségdíjas Vasi Kislegényczéh lett!

Teljes adásunk is visszanézhető:

A 10 produkció képekben:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Szász Csanád László, Fotó: Váradi Levente 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/12/20191219-175304-683x1024.jpg
    [alignment] => aligncenter
)