×

Ilyen volt percről percre a Fölszállott a páva 2019 második középdöntője!

A második középdöntő versenyzői:
Sándor Benjámin Solt KÓD: 13
Szerdahelyi Luca és Nagy Eszter KÓD: 14
Szinvavölgyi Néptáncegyüttes Prücskök Csoportja KÓD: 15
Nagy Benedek KÓD: 16
Trenka Máté KÓD: 17
Ölveczky Emma KÓD: 18
Busai Bori és Makula Zoltán KÓD: 19
Csapodi Tádé KÓD: 20
Vasi Kislegényczéh KÓD: 21
Komári Puják KÓD: 22
Hajdu-Németh Balázs és Hajdu-Németh Ilona KÓD: 23
Bodros Tamburazenekar KÓD: 24

A MŰSOR IDEJE ALATT lehetőség van szavazni SMS-ben a +36-20/30/70-4422-999-es alapdíjas számra elküldött kódszámokkal (egy telefonszámról legfeljebb 20 érvényes szavazat adható le) vagy a MédiaKlikk Plusz applikáción (5 percenként lehet szavazni, összesen 20 alkalommal) keresztül az alábbi videóban látható módon.

Zsűritagok:
Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekművész
Kocsis Enikő – Harangozó-díjas koreográfus, táncművész
Salamon Bea – Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa, eMeRTon-díjas népzenész
Zsuráfszky Zoltán – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Eredics Gábor – Kossuth–díjas, Príma- és Magyar Örökség díjjal kitüntetett népzenész

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Novák Péter

A Fölszállott a páva házizenekara idén a Parapács Zenekar.

A szekszárdi Sándor Benjamin Solt nyitotta meg a második középdöntőt, akinek az egyik lába itt, a másik pedig a feje felett… A kódja pedig ezen a gyönyörű péntek estén nem más, mint a 13-as…

Zsuráfszky Zoltánnak nagyon tetszett Benjámin tánca. Nagyon jó volt a választott anyag. Szerinte nagy táncos lesz a fiúból. Kocsis Enikő véleménye szerint remekül elkapta a stílust, nagyszerű volt. Eredics Gábor annyit tett hozzá, hogy szinte repült a levegőben a produkció alatt.
Pontok: 10 – 9 – 10 – 9 – 10

Következőnek egy névnapost köszöntöttünk a színpadon, méghozzá Szerdahelyi Lucát. Nagy Eszterrel párban nagy sikert arattak az elődöntő során, olyannyira, hogy el is tört az a bizonyos mécses… Kódjuk a 14-es!

Sebestyén Márta szerint nagyon-nagyon aranyos volt ez az összeállítás. Nagyon tetszett neki, hogy a két különböző hang kiegészítette egymást. Nagyon meg volt elégedve, viszont még van hova fejlődni. Eredics Gábor szerint a belső ritmika remek volt.
Pontok: 9 – 9 – 10 – 9 – 10

A miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhely Utánpótlás csoportja lépett a Páva színpadára, akiknél nincs hiány a fergeteges energiából. Kódjuk a 15-ös!

Kocsis Enikő külön gratulált, hogy ezen a napon külön megjelent a boszorkányság a produkcióban. Kicsit kifogásolta, hogy minden gesztus, minden egyszerre történt. Hiányolta, hogy saját magukból is beleadjanak az előadásba. Zsuráfszky Zoltán szerint nagyon jó volt a koreográfia. Mindig mást hoznak magukból, aminek nagyon örült.
Pontok: 10 – 9 – 9 – 10 – 9

A Luca napi népszokásokhoz tartozik a Luca ostor készítése. Erről budapesti tekerősünk, Nagy Benedek is tudhat egyet-mást, hiszen épp arról álmodozik, hogy saját ostort készítsen. Kódja a 16-os!

Eredics Gábor szerint Benedek nagyon jól állította össze a produkcióját. Salamon Bea szenzációs voltak a különböző szólamokok. Remek volt.
Pontok: 9 – 10 – 9 – 9 – 10

A legkisebbik ugrifüles következett, a Székesfehérvár melletti táci szólótáncos, Trenka Máté. A 8 esztendős fiatalember mottója, legyen rend! Szavazzanak rá is a 17-es kódszámmal!

Zsuráfszky Zoltán szerint egy csibész kis táncos Máté. Szépen végigvette a figurákat, és remek volt, hogy felszabadult, vidám volt végig. Kocsis Enikőnek nagyon tetszett, hogy végig ön azonos volt a fiú, és remekül táncol.
Pontok: 10 – 9 – 9 – 9 – 9

Természetesen semmilyen szokás nem tiltja, hogy a lányok a mai napon dalra fakadjanak. Nem tilos az ének, sem a Bács-Kiskun megyei Érsekcsanádon, sem máshol, így Ölveczky Emma következett! Kódja a 18-as!

Sebestyén Márta szerint remekül állt a fiatal lánynak a viselet. Viszont kicsit gyorsabb volt az elején az ének, mint amikor táncolni kell, egy kicsit jobban kell figyelni a dinamikára, ritmikára. Ettől függetlenül gyönyörű volt. Kocsis Enikőt elkápráztatta Emma a hangjával és viseletével.
Pontok: 9 – 10 – 10 – 9 – 10

Busai Bori és Makula Zoltán múlt héten a jászberényi Árendás Kamara Táncegyüttes produkciójában ragyogtak, akkor hajszálon múlott a továbbjutásuk. Most esélyük van párban a döntőbe jutni, ha Önök is így gondolják, akkor szavazzanak rájuk a 19-es kódszámmal!

Kocsis Enikő szerint egy igazi viselet bemutató volt, csodálatosan néztek ki. Nagyon gratulált ehhez az egyedi produkcióhoz, nem talált szavakat. Zsuráfszky Zoltán úgy vélte, hogy nagyon kerek volt a produkció, nagyon gazdag és szép volt a tánc. Sebestyén Márta szerint csodálatos összhangban voltak.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 10 – 9

A hangszeres szólisták kategóriáját képviselő Csapodi Tádé következett. Szavazzanak rá is a 20-as kóddal!

Salamon Bea nagyon örült neki, hogy újra hallhatta Tádét muzsikálni. Az erő, a magabiztosság és érzékenység gyönyörűen megjelent az előadásban. Kiváló volt a felépítés és elképesztő, hogy három éve hegedül csak a fiú. Zsuráfszky Zoltán szerint is nagyon erős produkciót láthattunk a színpadon.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 10 – 10

A szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola Berke, Bariska és Möndölecske csoportok legényeiből verbuválódott a Vasi Kislegényczéh, akiknek igen meggyőző volt az elődöntős produkciójuk. Tanáruk, Molnár Péter alapos munkát végzett és persze végez folyamatosan… Kódjuk a 21-es!

Zsuráfszky Zoltán szerint jó koreográfiát táncoltak. Nagyon jó fejek, remekül táncoltak, csodás volt. Sebestyén Mártának is nagyon tetszett az előadás.
Pontok: 9 – 9 – 10 – 9 – 9

A sors nem mindig igazságos, de számtalan lehetőséget tartogat mindannyiunk számára. A zalakomári négyes, Bogdán Gergő, Tamás, Nikolett és Veronika talán a legnehezebb indulást kapták az élettől, de kaptak mellé csodálatos tehetséget, a zene szeretetét, jó kedélyt, odafigyelő tanárokat, no és egymást! A Komári Puják következtek. Kódjuk a 22-es!

Eredics Gábor úgy nyilatkozott, hogy fantasztikus programot hoztak ma is, ami nagyon szép és tiszta volt. Zsűritagunk el volt ragadtatva. Sebestyén Márta szerint is fantasztikusak volt.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 10 – 10

Vasárnap már a harmadik gyertyát gyújtjuk meg adventi koszorúkon. Minél több gyertya ég, annál több fény és melegség költözik a szívünkbe. Nem csoda, hogy ezekben a hetekben a legboldogabb a budapesti testvérpár, Hajdu-Németh Ilona és Balázs. Kódjuk a 23-as!

Kocsis Enikő szerint nagyon nehéz gyerekeknek mezőségit tanítani. Viszont ezt kicsit meghazudtolták, fantasztikusak voltak. Zsuráfszky Zoltán szerint Balázs nagyon elegánsan táncolt, nagyon tetszett zsűritagunknak a produkció. Salamon Bea hozzátette még, hogy hihetetlen a harmónia a testvérpár között.
Pontok: 10 – 10 – 9 – 10 – 10

Holt verseny alakult ki Hajdu-Németh Ilona és Balázs, valamint Busai Bori és Makula Zoltán között, így a zsűritagoknak el kellett dönteni, hogy ki jussanak biztosan tovább a döntőbe.
Döntésük alapján Busai Bori és Makula Zoltán jutott tovább.

Sok néptáncos versenyzőnk jegyezte meg, hogy szeretnék, ha a sportteljesítményként is elismernék a néptáncot. Teljesen jogos, fizikális és mentális felkészülés tekintetében egyaránt. Most pedig a vajdasági Adáról érkező Bodros Tamburazenekar húzza ezt alá, vagy pengeti fölé. Kódjuk a 24-es!

Eredics Gábor nagyon el volt ragadtatva. Salamon Bea szerint van egy tűzről pattant lány a csapatban és hozzá fel kellene kicsit nőni. Nagyon tetszett neki is a produkció.
Pontok: 9 – 10 – 10 – 9 – 9

A hármas holtverseny miatt ismét a zsűrin volt a döntés sora.
Biztosan ott lesz a döntőben Csapodi Tádé.

Csipkerózsika klasszikus története elevenedett meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendezett. A darab érdekessége, hogy az eredeti néptáncok mellett minden elhangzó szöveg és felcsendülő dallam a tradicionális magyar folklórból táplálkozik, és annak elemeit használja fel e közismert mesedarab színpadi megfogalmazásában.

A nézők szavazatai alapján a szabadkártyát kapta a Vasi Kislegényczéh!

A teljes adás is visszanézhető:

A 12 produkció képekben:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Sándor Benjámin Solt, Fotó: Váradi Levente
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2019/12/1.-Sándor-Benjámin-Solt-1.-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)