FAP 2019 - Cikkek

Ilyen volt percről percre a Fölszállott a páva 2019 negyedik elődöntője!

A negyedik elődöntő versenyzői:
Busai Bori és Makula Zoltán (Jászberény)
Kumánovich testvérek (Horvátzsidány)
Legényes zenekar (Eger)
Lipusz Bendegúz (Zalaegerszeg)
Maier Cseperke (Rátka)
Nagy Bálint (Kaposszerdahely)
Ölveczky Emma (Érsekcsanád)
Pannónia Néptáncegyüttes Barkóca csoport (Kistarcsa)
Sándor Benjamin Solt (Szekszárd)
Szejke Barka testvérpár (Hódmezővásárhely)
Szinvavölgyi Néptáncműhely – Prücskök csoportja (Miskolc)
Zselici Dönögék (Szenna)

Zsűritagok:
Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekművész
Kocsis Enikő – Harangozó-díjas koreográfus, táncművész
Salamon Bea – Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa, eMeRTon-díjas népzenész
Zsuráfszky Zoltán – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Eredics Gábor – Kossuth–díjas, Príma- és Magyar Örökség díjjal kitüntetett népzenész

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Novák Péter

A Fölszállott a páva házizenekara idén a Parapács Zenekar.

Busai Bori és Makula Zoltán nyitotta meg az estét. Bori szerint a tánc gyógyszer: „ha eltörne a bokám, azt sem venném észre, mert a tánc közben minden rosszat elfelejtek.” Főleg a szintén jászberényi Makula Zoltán oldalán, akit láthattunk már szólistaként, igaz, akkor még egy méterrel közelebb volt a földhöz.

Zsuráfszky Zoltán úgy vélte, hogy tudásukhoz képest maximálisan táncolt a páros. Nagyon jól fordultak, dinamikusak voltak, remekül felkészültek. Kocsis Enikő szerint nagyon nehéz gyimesi táncokat táncolni, de nagyszerűen helyt álltak.
Pontok: 10 – 10 -10 – 9 – 9

A Kumánovich testvérek következtek, akik Gradistyei horváth népdalokkal készültek az elődöntőre.

Eredics Gábor szerint nagyon szép hagyományt hoztak a Pávába. Nagyon szépen megtalálták a közös hangzást. Sebestyén Márta annyit tett még hozzá, hogy mindenkinek nagyon nagy örömöt fognak még okozni.
Pontok: 9 – 10 – 9 – 9 – 9

Szenna csodaszép tájának csendjét csak az őshonos tölgyfák susogása, a kis vaddisznók röfögése zavarta meg – eddig! A helyi táncegyüttes, a Zselici Dönögék, azaz kisdisznók most a Páva színpadát választották!

Kocsis Enikő nagyon ügyesek voltak a koreográfiában. Remekül táncoltak és szavaltak, viszont a végén kicsit zakatoltak. Zsuráfszky Zoltánnak nagyon tetszett az egész betyár dolog. Sebestyén Márta annyit mondott, hogy ezt így kell csinálni az énekkel, zenével együtt.
Pontok: 9 – 9 – 10 – 9 – 9

Nyáron több mint ezer gyerek jelentkezett a Fölszállott a páva idei évadára. Sokak szerint, aki belekóstolt a magyar népi kultúrába, kötelezővé tenné a néptánc és a népzene oktatását az iskolákban. Többek között a kaposszerdahelyen élő Nagy Bálint is.

Eredics Gábor úgy vette észre, hogy nagyon szereti a zenélést a fiatal fiú. Nagyszerűek voltak a dallamvariációk. Salamon Bea szerint eszméletlen jó technikája van Bálintnak, viszont most nem mutatta meg egészen.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 8 – 9

Következett a kilenc esztendős zalaegerszegi Lipusz Bendegúz, aki azt szeretné, ha feltalálnának egy varázspálcát, amivel minden tudás a fejébe száll, hogy több ideje jusson a táncra.

Zsuráfszky Zoltán szerint nagyon sok szép figurát táncolt Bendegúz. Nagyon ügyes volt. Kocsis Enikő arra biztatta a kisfiút, hogy merjen minél jobban önmaga lenni. Eredics Gábor annyit tett hozzá, hogy nagyon pontos volt a tánc.
Pontok: 9 – 10 – 9 – 9 – 9

A Szejke Barka testvérpár lépett következőnek a színpadra. Barka szerint a világon a legmenőbb dolog az okosóra, Szejke szerint viszont ők maguk, mert: van tanyájuk, lovuk, kutyájuk, tesóik, barátaik, ráadásul bármire vágynak, képzelőerővel eljátsszák.

Sebestyén Márta szerint kiválóan állt ez az összeállítás a lányoknak. Természetesen és szépen énekeltek. Eredics Gábor megerősítette, hogy érdemes a testvéreknek együtt énekelni, ahogy Szejke és Barka is bizonyította. Kocsis Enikő a pontozás előtt hozzátette, hogy nagyon jó rájuk nézni.
Pontok: 10 – 9 – 10 – 9 – 20

A hangszeres szólisták következő fellépője, Majer Cseperke úgy szakmailag, mint szellemileg megállja a helyét. A fiatal lány arra biztat mindenkit, hogy a fenntartható jövő érdekében ne halmozzák a fogyasztói társadalom tünékeny kincseit, annál inkább gyűjtsék az élményeket és tegyenek a bolygóért.

Salamon Bea szerint jól feladja a leckét Cseperke a fiúknak. Viszont látszik a játékán, hogy nem meri megmutatni mindazt, amit tud. Zsuráfszky Zoltán szívesen felállt volna táncolni. Eredics Gábor szerint minden zenei frázist értelmez a fiatal lány, és technikailag is rendben volt.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 9 – 9

A hideg idő beköszöntével felidéztük a fonó, azaz a guzsalyas hangulatát, méghozzá a Pannónia Néptáncegyüttes Barkóca Csoportjával. A kistarcsai gyerekek legalább akkora örömmel vesznek részt a hagyományok felelevenítésében, mint ahogyan állnak az újkori virtuális kihívások elé.

Kocsis Enikő nagyon örült, hogy ezt a táncot látták a színpadon. Élénk volt, berobbantak mint egy bomba. Viszont kicsit egyöntetű volt, és szét volt darabolva a koreográfia. Zsuráfszky Zoltán szerint nagyon aranyos, jó programmal jöttek az elődöntőre. Sebestyén Márta nagyon örült az éneklésnek.
Pontok: 8 – 9 – 9 – 9 – 8

Az énekes kategória utolsó résztvevője következett, Ölveczky Emma, aki fogorvosi pályára készül, a rendelőjében pedig énekelni szeretne, hogy kevésbé féljenek tőle.

Sebestyén Márta áhítattal és lenyűgözve hallgatta Emmát. Ilyen fiatalon, ilyen átéléssel és szépen még nem hallott ezen a színpadon senkit. Tökéletes választás volt az ének, csodálatos volt. Zsuráfszky Zoltán szerint ilyen gyerekekre lehetnek büszkék.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 9 – 10

2015-ben az első gyermekpávát a szekszárdi Bartina Táncegyüttes nyerte meg. Egyik legkisebb tagja volt akkor Sándor Benjámin Solt, aki most nagyfiúként egyedül állt színpadra. Őszinte srácnak tartja magát, akinek két kívánsága van: az őserdők megmentése és a félpályáról való gólrúgás. Egyik sem könnyű, bár pont a brazil Pelének sikerült!

Zsuráfszky Zoltán szerint példásan, jó stílusban végigtáncolta Benjámin az anyagot. Az elején nagyon szép nyugodtan kezdett, és csak így tovább! Kocsis Enikőnek is nagyon tetszett az előadás. Salamon Bea annyit tett hozzá, hogy irigyelte a zenekart, mert ő szeretne a táncához zenélni. Sebestyén Márta szerint tökéletes volt.
Pontok: 10 – 9 – 10 – 10 – 10

A hangszeres szólisták és zenekarok mezőnyét az egri Legényes zenekar zárta. Első, bemutatkozó levelükben azt írták, hogy nagy vágyuk együtt muzsikálni a Dűvő Zenekarral, tanulni tőlük. Minden vágyuk így teljesüljön: Hrúz Dénes lett a banda mentora.

Salamon Bea örült, hogy ennyire berobbantak a Pávába. Nagyon jó volt, bár van még hova fejlődni.
Pontok: 8 – 8 – 8 – 8 – 9

Az elődöntők utolsó, 48-adik produkciója következett: de csöppet sem utolsó sorban a miskolci Szinvavölgyi Táncegyüttes Prücskök csapata állt színpadra, nem kisebb céllal, mint hogy felnőtt együttesük nyomdokaiba lépjenek.

Kocsis Enikő szerint lehengerlő volt a produkció energiája. Egységes volt a tánc, nagyon ügyesek voltak. Zsuráfszky Zoltán véleménye szerint nagyon dinamikus és erőteljes volt az előadás.
Pontok: 9 – 10 – 10 – 10 – 9

Jövőre lesz harminc éves a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes – kétezer előadáson túl most a Páva színpadán láthattuk őket, Szerencsekrajcár c. mesedarabjuk részletével.

Az együttes, az erdélyi népzene és néptánckultúra megőrzését és továbbadását egy új, egyéni formavilág megteremtésével szeretné elérni, a színház nyelvén új kontextusba helyezni, felülírva az időszerűtlen, változatlan folklór sztereotípiáját. Egyedi arcvonalát a hagyományos folklórműsorok és a kortárs táncszínházi formák ötvözésében alakította ki az évek során.

A zsűri szabadkártyáját Busai Bori és Makula Zoltán, valamint a Szejke Barka testvérpár kapta.

A teljes adást is visszanézhetitek itt:

A 12 produkció képekben:

További cikkek