FAP 2019 - Cikkek

Ilyen volt percről percre a Fölszállott a páva 2019 harmadik elődöntője!

A harmadik elődöntő versenyzői:
Baka Levente (Litér)
Bartók Miklós Dániel (Szatymaz)
Bodros Tamburazenekar (Vajdaság – Ada)
CodoBanda (Erdély – Szamosújvár)
Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás csoportja (Debrecen)
Hajdu-Németh Balázs és Ilona (Budapest)
Hajdu-Németh László (Budapest)
Nyitnikék (Erdély – Székelyudvarhely)
Szerdahelyi Luca és Nagy Eszter (Felsőörs, Ráckeve)
Tánctanoda Figurkák csoportja (Nyíregyháza)
Trenka Máté (Tác)
Zselic AMI Ördögcérna csoport (Szenna)

Zsűritagok:
Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekművész
Kocsis Enikő – Harangozó-díjas koreográfus, táncművész
Salamon Bea – Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa, eMeRTon-díjas népzenész
Zsuráfszky Zoltán – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Eredics Gábor – Kossuth–díjas, Príma- és Magyar Örökség díjjal kitüntetett népzenész

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Novák Péter

A Fölszállott a páva házizenekara idén a Parapács Zenekar.

Trenka Máté Mezőföldi kanász és perkátai sudridom produkcióval nyitotta meg a harmadik elődöntő estéjét.

Zsuráfszky Zoltán szerint nagyszerű volt, felnőtt tudással tette oda a táncot. Kocsis Enikő szerint bejött Máté és kisütött a nap. Magával ragadó volt. Technikailag is nehéz volt, de ahogy előadta látszik, hogy erre született.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 9 – 9

Nagybőgő – brácsa – hegedű – ez volt a hagyományos vonószenekari felállás, avagy a 10 húros banda Magyarpalatkán, amely az erdélyi Mezőség legjelentősebb zenészközpontja. A hagyomány pedig apáról fiúra száll, így most a legifjabb képviselőiket láthatjuk, a CodoBanda következik!

Eredics Gábor azzal kezdte, hogy kis hegedűsünk fantasztikus családba született. Nagyszerű csapatot alkottak. Salamon Beának is nagyon tetszett a produkció.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 9 – 10

Szerdahelyi Luca és Nagy Eszter azért jelentkezett elsősorban, mert „Tetszett a tévében az, hogy a zsibongóban mindig olyan jó a hangulat.” – reméljük, hogy a zsűrit is legalább ennyire vidám hangulatban találjátok majd!

Sebestyén Márta szerint az jutott eszükbe a lányokról, mint két kicsi napsugár, bejöttek és kisütött a nap. Gyönyörű volt, csodásan szóltak együtt.
Pontok: 10 – 9 – 10 – 9 – 9

19 féle aminosav, 21 nyomelem, vitaminok – egy szuperélelmiszert ajánlunk a figyelmükbe. Goji bogyóként igen drága, de magyarul ördögcérna, és így olcsóbban is beszerezhető. Javítja a látást, csökkenti a vérnyomást, és hát igen jó hatással van a másnaposságra is. Csakúgy mint a növényről elnevezett szennai csodabogyócskák! A Zselic Alapfokú Művészeti Iskola Ördögcérna csoportja következett.

Kocsis Enikő szerint le a kalappal a csapat előtt, hogy végig énekeltek. Nagyon ötletes volt a téma. Zsuráfszky Zoltán annyit mondott, hogy jól kihasználták, hogy a tanárbácsi ilyen jó zenész, érdemes ilyen koreográfiát csinálniuk. Viszont figyeljenek legközelebb a tartásra. Salamon Bea szerint ez a koreográfia pont ennek a korosztálynak lett kitalálva, nagyszerű volt.
Pontok: 9 – 8 – 9 – 8 – 9

Lássuk, hogy mennyit képes egy gyermek 4 esztendő alatt fejlődni: Hajdu-Németh László következett! Vagy ahogy Zsura fogalmazott: a magyar Brad Pitt, csak éppen jobban hegedül!

Salamon Bea üdvözölte a fiatal fiút a prímások között. Nagyon férfias volt, ahogy az egészet elindította, gyönyörű szépen muzsikált Laci. Eredics Gábor kedvet érzett arra, ahogy hallgatta a fiút, hogy megtanuljon hegedülni. Kocsis Enikő annyit mondott, hogy nagyon jó volt hallgatni az előadást, ahogy becsukta a szemét nem is lehetett hallani, hogy egy gyerek hegedült.
Pontok: 10 – 9 – 10 – 10 – 10

Szóló és párostánc kategóriában Laci kistestvérei, Hajdu-Németh Ilona és Balázs álltak következőnek a színpadra, akiknek különleges és egyedi világában megmerítkezhettünk egy kicsit.

Zsuráfszky Zoltán szerint mindenki büszke lehet a testvérpárra. Nagyon jól kiegészítették egymást, Balázs remekül vezette Ilonát. Kocsis Enikő azt mondta, hogy jól látszott, hogy kiskoruk óta zenélnek is, ami nem árt a táncnál.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 10 – 9

Énekes kategóriával folytattuk, méghozzá, egy hobbiból rollerező, deszkázó, korcsolyázó, snowboardozó, versenyszerűen pedig kajakozó szatymazi kisfiúval. A kihívásoknál pedig csak az anyukáját szereti jobban. Sokkal jobban. Bartók Miklós Dániel lépett a Páva színpadára.

Eredics Gábor szerint alakul a dolog, hogy Szatymaz róla is híres legyen. Csodálatosan tisztán és szépen énekelt a fiú. Nagyon jól fogta a tempókat, a sor végeket szépen megtartotta, remekül választott az elődöntőre. Sebestyén Mártának is nagyon tetszett az előadás.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 9 – 9

Színpadon következőként a nyíregyházi Tánctanoda Figurkák csoportját láthattuk, akik úgy döntöttek, hogy a lányok egyedül lépnek színpadra, igazán stílusosan, Lepetye c. koreográfiájukkal.

Kocsis Enikő szerint nagyon szép színpadképpel indítottak. Az énekükben viszont volt egy kis ingadozás, és a táncukból kicsit többet nézett volna, annak kellett volna dominálni. A játékosság azonban fantasztikus volt. Zsuráfszky Zoltán annyit mondott, hogy nagyon ügyesek voltak.
Pontok: 8 – 9 – 8 – 8 – 9

A 14 éves Baka Levente egy Veszprém megyei kis településről, Papkesziről érkezett. Szereti a kutyákat, szereti a papagájokat, de igazán leírhatatlan boldogságot akkor érez, amikor táncol. Hogy kondival is bírja, édesapjával futni jár. Kettejük kapcsolata egészen különleges, így nem kérdés, hogy a Pávában ki támogatja majd.

Zsuráfszky Zoltán szerint nagyon kerek, összeszedett volt Levente tánca. Nagyon jól és ügyesen táncolt. Kocsis Enikő kicsit hiányolta a feloldódott előadást.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 9 – 10

A hangszeres szólisták és zenekarok kategóriáját a szerbiai Adáról érkező Bodros Tamburazenekar zárta. 3 éve alakultak, és a legfontosabb számukra, hogy a tambura gyönyörű hangját az egész világon hallassák. Erre pedig a Páva színpada a legalkalmasabb.

Eredics Gábor nagyon büszke volt a csapatra, a legideálisabb összeállítással érkeztek. Szép volt a hangzás, folyamatos volt a tempó. Sebestyén Márta kiemelte a csodás éneket.
Pontok: 9 – 10 – 9 – 9 – 9

Székelyudvarhely hagyományai nem csupán tovább élnek, de újak is születnek. A színpadra álló Nyitnikék énekegyüttes (azaz Zsófi, Bogi és Anna) például, a 2016-ban döntős Cickom nyomába kíván lépni.

Sebestyén Márta azt mondta gyönyörűen, felszabadultan énekeltek a lányok. Nagyon szép volt a csokor, amelyet olyan nyugalommal énekeltek, nem volt könnyű, de remekül megbirkóztak a feladattal.
Pontok: 9 – 9 – 10 – 9 – 9

„Mi egy nagy család vagyunk” – ezzel a mottóval állnak színpadra a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja, ahol a szülői közösség legalább annyira összetartó, mint a táncosok.

Kocsis Enikő szerint nagyon merész választás volt ilyen nehéz anyagot adni gyerekeknek, de remekül helyt álltak. Lendületesen indult, a lányok nagyon jól forogtak, remekül táncolt a csapat. Zsuráfszky Zoltán szerint az este legösszeszedettebb koreográfiáját láttuk.
Pontok: 9 – 10 – 10 – 9 – 9

A gödöllői Urban Verbunk gyermekcsoportja múlt héten továbbjutott a középdöntőbe. Ma pedig bemutatkozott a Táncszínházuk is.
Moussa Ahmed és Tóth Judit célja a modernkori hagyományőrzés, amelyben a régmúlt értékei és a jelen kihívásai békében megférnek egymással.
Alkotópárosuktól láthatjuk most az olasz fából faragott kisfiú tanulságos történetét.

Néptánc színház gyerekektől, gyerekekről, de nem csak gyerekeknek. Mert épp úgy csetlünk-botlunk mi is felnőttek a világban, ahogy Pinocchio kalocsai papucsában.

A zsűri szabadkártyáját a Bodros tamburazenekar és Trenka Máté kapta.

A teljes adás is visszanézhető itt:

A 12 produkció képekben:

További cikkek