FAP 2019 - Cikkek

Ilyen volt percről percre a Fölszállott a páva 2019 második elődöntője!

A második elődöntő versenyzői:
Árendás Kamara Táncegyüttes (Jászberény)
Bistey Boglárka és Farkas Regő (Pilisborosjenő)
Csapodi Tádé (Budapest)
Ifj. Mahovics Tamás (Békés)
Komári Puják (Zalamkomár)
Laczkó Botond (Debrecen)
Majoros Ditta (Nyíregyháza)
Németh Csaba Levente (Zsámbék)
Sulyom Énekegyüttes (Abaújszántó)
Szabó Blanka (Debrecen)
Tiszavirág Néptáncegyesület (Deszk-Szeged)
Urban Verbunk (Gödöllő)

Zsűritagok:
Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekművész
Kocsis Enikő – Harangozó-díjas koreográfus, táncművész
Salamon Bea – Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa, eMeRTon-díjas népzenész
Zsuráfszky Zoltán – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Eredics Gábor – Kossuth–díjas, Príma- és Magyar Örökség díjjal kitüntetett népzenész

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Novák Péter

A Fölszállott a páva házizenekara idén a Parapács Zenekar.

Elsőként a Tiszavirág Néptáncegyesületet láthattuk, akik fiatal koruk ellenére igen érett gondolatokat fogalmaztak meg nekünk: „Az a szegény ember, akinek nincsen semmi értéke belül.”

Kocsis Enikő nagyon gratulált, hogy ilyen ügyesen megfogták ennek a táncnak a szépségét. Kiemelte, hogy a fiúk viselete nagyon szép és változatos volt. Zsuráfszky Zoltán szerint magával ragadó volt a produkció.
Pontok: 8 – 9 – 9 -9 – 9

Múlt héten hajszálnyin múlott, de elbúcsúztunk a budapesti Kiskincső Néptáncegyüttestől. Lelkes táncosuk, Csapodi Tádé azonban hegedűsként még a mezőnyt erősíti.

Salamon Bea szinte nyelte a könnyeit, annyira tetszett neki a fiú játéka. Eredics Gáborra nagyon jó benyomást tett Tádé.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 9 – 10

Az abaújszántói Sulyom Énekegyüttes tagjai énekelnek és táncolnak is, sőt, a trió egyik tagja, Maier Cseperke hangszeres szólistaként is bemutatkozik majd. Ők következtek a színpadon.

Sebestyén Márta szerint olyan szépek voltak, mint a virágok. A csokor, amit előadtak nagyon tetszett zsűritagunknak, viszont kicsit hiányolta az énekekből az élet örömöt.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 8 – 8

A 10 esztendős Laczkó Botond most kétbotos hortobágyi táncban kamatoztatja a tehetségét. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes ifjonca egyébként régész szeretne lenni, és persze, továbbjutó, méghozzá a második elődöntőben.

Zsuráfszky Zoltán szerint szemkápráztató volt a kis legény bátorsága, ügyessége. Kocsis Enikő véleménye szerint ez a tánc Botondnak lett kitalálva, virtuóz előadás volt.
Pontok: 9 – 9 – 10 – 9 – 9

Hangszeres szólisták és zenekarok kategóriában a zsámbéki Németh Csaba Levente következett citera játékával.

Eredics Gábornak nagyon tetszett, amit a fiú hozott. Korszerű és újszerű játékkal jött, és még énekelt is mellé. Zsuráfszky Zoltánnak nagyon tetszik, hogy nem válik el a zene a tánctól, érzi a tempót. Remek volt.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 8 – 8

Gödöllőről érkezett a következő csapat, akik “Karikára legények” – Ördöngözfüzesi táncokkal készültek az elődöntőre. Az Urban Verbunkot láthattuk a színpadon.

Zsuráfszky Zoltán örült, hogy ilyen produkció is bekerült. A srácok nagyon intenzíven táncoltak, becsületesen helyt álltak. Kocsis Enikőnek egy kis hiánya volt viseletben és koreográfiában, de ettől függetlenül nagyon tetszett neki.
Pontok: 9 – 10 – 9 – 9 – 8

Szabó Blanka élete felét énekléssel töltötte. Beceneve Banya, hétköznapjait Debrecenbe tölti, hétvégén viszont felkerekedik a család…

Sebestyén Márta nagyon meghatódott. Kész csoda, hogy ilyen fiatalon ennyire fegyelmezetten képes volt előadni a produkciót. Nagyon szép összeállítás volt.
Pontok: 9 – 9 – 10 – 9 – 10

Szóló és páros tánc kategóriával folytattuk, méghozzá a Bistey Boglárka és Farkas Regő László alkotta kettőssel.

Kocsis Enikő szerint nagyon szép, érett táncos produkciót láttunk. Kiemelkedett még az énektudásuk is, amely annyira belülről jött nekik. Zsuráfszky Zoltán lenyűgözőnek látta a táncukat. Káprázatos volt a produkció.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 9 – 10

Citeráról cimbalomra – ez egy cím is lehetne, azonban ez a nyíregyházi Majoros Ditta életének egyik legnagyobb fordulata. Ditta akkor is jól döntött, és ifjú kora ellenére azóta is fontos ügyek mellett teszi le a voksát.

Salamon Bea szerint a fiatal lány nagyon muzikális. Sebestyén Mártanak tetszett Ditta játéka.
Pontok: 8 – 9 – 9 – 8 – 8

„Semmi más nem érdekel, csak szeretnék szívvel-lélekkel eljárni a színpadon egy jó legényest.” mondta Mahovics Tomi, nulla éves kora óta táncol, és tehetségéről már az első gyermekévadban is számot adott, Busai Bori párjaként. Most azonban eljött az idő, hogy az immáron 11 éves békési csibész, az anyukák szívének elrablója, apu kicsi klónja egyedül álljon a zsűri elé.

Zsuráfszky Zoltán szerint nagyon jól megoldotta Tomi a táncot. Kocsis Enikő úgy véli, hogy aki így táncol a lányok körében is népszerű lehet. Csodálatos volt a produkció.
Pontok: 10 – 9 – 10 – 10 – 9

Az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriáját a Komári Puják zárták, akik rögtön örömmel fogadták a tegeződés lehetőségét. Két lány és két fiú Zalakomárból, akik nagykannával habzsolják a zenész életet.

Eredics Gábor szerint nagyszerű volt hallgatni a fiatalokat. Minden rendben volt, kinyíltak, tehát nagyszerű volt. Élményszerűen adták át. Sebestyén Mártát is nagyon magával ragadta a produkció.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 10 – 9

A második elődöntőt záró jászberényi Árendás Kamara Táncegyüttes az esetleges nyereményt viseletre költené. 10 fiatal egy kamara verseny kedvéért álltak össze, és úgy maradtak.

Kocsis Enikő elsőként dicsérte meg a megjelenését a csapatnak. Nagyon szép és gazdag volt a táncanyag is. Látszódott a hatalmas anyagtudás, ami bennük van. Zsuráfszky Zoltán nagyon örült, hogy megtanulták ezt az anyagot, szerinte közel tudtak kerülni az eredetihez.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 9 – 9

Holtversenyben az Urban Verbunk és az Árendás Kamara Táncegyüttes is tovább jutott, így csak egy szabadkártya maradt.

A Maros Művészegyüttes célkitűzésének tekinti az autentikus folklór népszerűsítését, az Ifjuság nemzeti öntudatának megerősítését, új táncos generációk nevelését.
Jelenleg a Maros Művészegyüttes legnagyobb létszámával és két tagozatával meghatározó helyet foglal el az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek sorában.
Ahhoz, hogy az erdélyi hagyomány, a néptánc és a népi kultúra tovább éljen és fennmaradjon a vidéki és városi köztudatban elengedhetetlen összefogás és együttműködés. Feltett szándékuk továbbá is e minőségi és nemes munka folytatása.

Az erdélyi gyerek és felnőtt közönség által ismert népmesét Benedek Elek meséskönyvében olvashatjuk, ő már 1901-ben megjelentette összeállításában.
A történet egy szegény legény, Palkó életútjáról szól, aki érvényesülését keresi a nagyvilágban. Mint a legtöbb mesében itt is a jó győzedelmeskedik. A Maros Művészegyüttes előadásában a történetet táncban mesélik el a szereplők, a főszereplőknek viszont prózai szerepük is van. A zene tökéletesen kiegészíti a tartalmat és a mozgásanyagot, így válik egységes egésszé a produkció. A hangszeres zenét az együttes zenekara adja elő, a felhasznált népdalokat a szereplők. Az érdekes és látványos jelmezek valamint a díszlet hozzájárul a nézők vizuális élményének fokozásához.

A zsűri szabadkártyáját Bistey Bogi és Farkas Regő kapta.

Itt visszanézhető a teljes adás:

A 12 produkció képekben:

További cikkek