FAP 2019 - Cikkek

Ilyen volt percről percre a Fölszállott a páva 2019 első elődöntője!

Az első elődöntő versenyzői:
Dudás Lili és Kispál Domonkos (Jászberény)
Kis Kincső Néptáncegyüttes (Budapest)
Kisrügy énekegyüttes (Székesfehérvár)
Kristóf Áron (Dernő, Felvidék)
Merkovity Anna (Temerin, Vajdaság )
Molnár Szabolcs (Debrecen)
Nagy Benedek (Budapest)
Ördöngös Népzenetanoda (Komárom)
Szász Csanád László (Körtvélyfája, Erdély)
Tördemic Néptáncegyüttes Pörge csoportja (Badacsonytördemic)
Tulipános Tilinkó (Pécs)
Vasi Kislegényczéh (Szombathely)

Zsűritagok:
Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekművész
Kocsis Enikő – Harangozó-díjas koreográfus, táncművész
Salamon Bea – Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa, eMeRTon-díjas népzenész
Zsuráfszky Zoltán – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Eredics Gábor – Kossuth–díjas, Príma- és Magyar Örökség díjjal kitüntetett népzenész

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Novák Péter

A Fölszállott a páva házizenekara idén a Parapács Zenekar.

Köszönjük szépen Pál István Szalonnának, Gombai Tamásnak, Karacs Gyulának, Doór Róbertnek, Gera Attilának, Ürmös Sándornak és természetesen Pál Eszternek a csodálatos kezdést!

Elsőként a többségben lányokból álló bulizós, vidám budapesti Kiskincső Néptáncegyüttes lépett a színpadra. Tökéletes az összhang a gyerekek között, bár mostanában a fiúk rákaptak a verbunkra. De mivel párosan szép az élet, a lányoknak elő kellett venniük varázserejüket…

Kocsis Enikő szerint nem könnyű elsőkét színpadra állni, nagyon ügyesek voltak, de ehhez a tánchoz még gyakorolniuk kell, viszont nagyon ígéretesek. Zsuráfszky Zoltán nagyon sok sikert kívánt a csapatnak.
Pontok: 9 – 8 – 8 – 8 – 8

„Igazából itt nincs miért izgulni, mert csak jó lehet a vége. Ez egy élmény lesz.” – ahogy azt a Tulipános Tilinkó énekegyüttes is megmondta. Gondoltak egy nagyot, és beadták jelentkezésüket. Milyen jól tették! A pécsi trió tagjai szülővárosuk bemutatása után jól csengő nevük eredetét is elárulták nekünk.

Sebestyén Márta szerint mind a hárman igazi energiabombák. Kristálytisztán énekeltek a lányok. Eredics Gábor nagyon örült, hogy csengő hangon énekeltek, pontosan ahogy kellett.
Pontok: 9 – 10 – 10 – 9 – 9

Szóló és páros tánc kategória következett, Kristóf Áronnal. Áron a felvidéki Dernőről érkezett hozzánk, aki nem csak tánctudására büszke, hanem ízes tájszólására is. Teljesen igaza van, hiszen a hagyomány az hagyomány – legyen az ének, tánc, viselet vagy akár a nagyszülők szavának járásáról.

Zsuráfszky Zoltán úgy nyilatkozott, hogy becsülettel helyt állt a fiatal legény. Kocsis Enikő szerint fantasztikusan táncolt, remekül épült a produkció, amelyben nem fáradt ki.
Pontok: 10 – 9 – 9 – 9 – 9

A hangszeres szólisták és zenekarok kategória idén nagyon-nagyon nehéz helyzetbe fogja hozni a zsűrit. A budapesti Nagy Benedek lépett következőként színpadra, tekerővel. Hivatásos népzenész szeretne lenni, de ha nem sikerül, akkor Steven Hawking munkája is tetszik neki. Ha az sem jönne össze, karikásostor-készítő lesz.

Eredics Gábort meglepte a produkció, amelyben a tekerő mellé még énekelt is Benedek. Zsűritagunk szerint nagyon nagy felkészültségről tett tanúbizonyságot a fiatal fiú. Sebestyén Mártának és Zsuráfszky Zoltánnak is nagyon tetszett a produkció.
Pontok: 10 – 9 – 10 – 9 – 10

Woody Allen ugyan nem akart olyan klub tagja lenni, amely felvenné őt, de hál istennek vannak még vállalható társaságok. Ilyen a szombathelyi srácok bizalmasan leplezett Vasi Kislegényczéhe is, amelynek talányáról lerántottuk a leplet – és megállapítottunk egy tanulságot: a jó táncosnak nem szériatartozéka a titoktartás.

Zsuráfszky Zoltán véleménye szerint nagyszerűek voltak a mozdulatok, az öltözék és minden. Kocsis Enikő szerint olyan volt mintha egy virágos réten lettünk volna, és mindenki egyéniségét láthattuk. Profi volt ízig-vérig.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 9 – 9

A Kisrügy énekegyüttesben csak két rügy van. Ám mindkettő csodálatos virágba borult, hiszen eljutottak az élő adásba. Ráadásul a székesfehérvári énekes lányok szerint a világ legmenőbb dolga a Páva.

Sebestyén Márta úgy gondolta, hogy nagyon jól megjelentek a karakterek, viszont hiányolt egy kis jókedvet.
Pontok: 8 – 8 – 9 – 8 – 8

Szóló és páros tánc kategóriával folytattuk, a jászberényi Dudás Lili és Kispál Domonkos következett, na meg a köztük lévő zenés-táncos harmónia. A válogató során a zsűri megállapította, hogy a felnőtt Pávában is helyt álltak volna. Azonban kaptak egy apró kritikát is: tessék mosolyogni!

Kocsis Enikő szerint olyan volt a táncuk, mint egy érett felnőtt tánc. Zsuráfszky Zoltán azt mondta, hogy látszik rajtuk, hogy belenőttek ebbe a kultúrába, nagyon ügyesek voltak. Eredics Gábor szerint művészi szinten táncoltak a fiatalok.
Pontok: 10 – 10 – 10 – 10 – 9

„Ahányszor néztük a műsort, életerőt adott a zene. Most mi szeretnénk erőt adni más embereknek.” – mondta a komáromi Ördöngös Népzenetanoda, mint az igazság ligája. Öt különböző egyéniség, akik misztikusan kiegészítik egymást. Hangszeres szólisták és zenekarok kategóriával folytattuk a műsort.

Salamon Beának óriási örömöt okozott, hogy mennyit fejlődtek. Nagyon-nagyon jó úton haladnak, úgy vélte, hogy nem lehet tanítani ezt a fajta együtt zenélést. Sok szeretetet sugároztak a nézőknek.
Pontok: 8 – 9 – 9 – 8 – 8

Következőként a Tördemic Néptáncegyüttes Pörge csoportja lépett a Páva színpadára, akik maguk építették székházukat. Közösségük összetartó erejére több bizonyíték nem kell.

Kocsis Enikő szerint nagyon ügyesek, nagyon jó energiával adták át a produkciót. Zsuráfszky Zoltán véleménye szerint nagyon jó úton vannak, és csapatukban van jövő.
Pontok: 9 – 8 – 9 – 9 – 9

Körtvályfája egy erdélyi kis falucska, amely Szászrégen és Marosvásárhely között fekszik, a Maros bal partján. Csodálatos hely. Szász Csanád László ráadásul egy csodálatos családba született, ahol a mindennapokat átszövi a csodálatos hagyomány. Nem is hiányzik neki semmi, csak az OTP Bank által felajánlott főnyeremény, amelyből Budapestre utazna, hogy megnézzen egy focimeccset. Szóval sok van, mi csodálatos.

Eredics Gábor szerint nagyon szépen össze lett állítva a csokor, nem is nagyon talált szavakat olyan szép volt. Sebestyén Márta úgy vélte, már nagyon magasan jár azokon a lépcsőfokokon.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 9 – 9

A vajdasági Temerin városának szülöttje a tizenhárom éves Merkovity Anna, hat éve játszik hegedűn. Zenélés közben úgy érzi, visszacsöppen a múltba. Népdalokat gyűjt, szeretné megőrizni ezeket az utókor számára. Ahogy a Földet is. Olyan világban kíván élni, ahol közösen vigyázunk az értékeinkre.

Salamon Bea véleménye szerint szenzációs volt a produkció.
Pontok: 9 – 9 – 9 – 8 – 9

“Ne adjátok fel az álmaitokat!” – ezzel a bölcs üzenettel érkezett a 11 éves debreceni táncos szólista, Molnár Szabolcs. 4 éves volt, amikor megpillantotta Majer Tamást táncolni a Páva színpadán, és elhatározza, hogy bármennyi gyakorlást is igényel, követni fogja. Tomi példaképből felkészítő tanárrá avanzsált – Szabolcs tanítvánnyá, aki a teljes családját rávette a táncra.

Zsuráfszky Zoltán örült, hogy szólótáncot választott Szabolcs. Szépen használta a figurákat. Kocsis Enikő azt érezte, hogy kicsi lassú volt a fiúnak a tempó.
Pontok: 9 – 8 – 9 – 9 – 8

Ha Önök is úgy döntenek, hogy szeretnék megkóstoltatni gyermekükkel, szeretnék, ha egy ilyen összetartó közösség támogatása kísérné őket egész életükben, akkor első lépésként azt ajánlom, hogy látogassanak el olyan színházi előadásokra, ahol rácsodálkozhatnak a népzenei és néptáncos elemekre.
Csoóri Sándor özvegye, életművének gondozója, a műsor életrehívója, dr. Balogh Júlia mesélt nekünk a Csillagkapu! produkcióról.

Köszönjük szépen Péternek is, hogy együtt kalandozhattunk Csoóri Sándor verseiben! Az Alba Regia Táncegyüttes Pulutyka csoportját, a debreceni Kispendely Énekegyüttest és a Parapács zenekart látták!

A zsűri szabadkártyáját Szász Csanád László és Kristóf Áron kapta.

Itt visszanézhetik a teljes adást:

A 12 produkció képekben:

További cikkek