Miksa és Mária

A 3 részes sorozat február 5-től szerda esténként 21:35-től a Dunán!

I. Mária (Brüsszel, 1457. február 13. – Brugge, 1482. március 27.), Marie de Bourgogne / Maria von Burgund, születése jogán burgundi hercegnő, apja örököseként Burgundia hercegnője, grófnője, házassága révén ausztriai főhercegnő. I. (Merész) Károly burgundi herceg és második felesége, Bourbon Izabella hercegnő lánya. Mária csupán nyolcesztendős, mikor édesanyja 1465. szeptember 25-én 29 éves korában Antwerpenben meghalt. Mária már gyermekként részt vett vadászatokon, ahová apját kísérte el, azon kívül kiválóan lovagolt, és az íjászathoz, solymászathoz is remekül értett. III. Frigyes német-római császár és Merész Károly tárgyalásainak eredményeképpen 1473. szeptember 30-án Trierben találkozott személyesen a két uralkodó, ahova III. Frigyest elkísérte 14 éves fia, Miksa főherceg is, és megegyeztek előzetesen gyermekeik jövőbeni házasságáról. Miksa számára örök élmény volt találkozni leendő apósával, aki rideg apjával ellentétben kedvesen bánt a kamaszodó főherceggel, még egy beszélő papagájt is mutatott neki. Mária nem jelent meg ezen a találkozón, aki leendő férjénél két évvel volt idősebb, így csak a házasságkötésükkor ismerhették meg egymást.

Apja váratlan halála, aki a svájciakkal vívott csatában esett el 1477-ben, döntő fordulatot hozott az ifjú hercegnő életében. Burgundia és a németalföldi tartományok örököseként a francia király, XI. Lajos a fia számára kérte feleségül és szándéka nyomatékosításaként katonai erővel akarta kierőszakolni a lánykérést. Vőlegényének, Miksa főhercegnek lóhalálában kellett menyasszonya segítségére sietni, hogy nehogy megelőzzék a franciák, melyhez anyagilag a mindig fukar apjával szemben a leendő anyós, Yorki Margit járult hozzá bőkezűen. Az eredmény Mária és Miksa házassága lett 1477. augusztus 19-én Gentben. A franciákat sikerült kiverni a Német-római Birodalomhoz tartozó tartományokból, de a francia hűbéres területek, így a Burgundi Hercegség is elvesztek, és csak névlegesen viselte a Burgundia hercegnője címet, amely ezután a Németalföldi tartományok szinonímiájává vált. Máriát fogadták el egyedül uralkodónak a németalföldi tartományok, férjét, Miksát csak nagy nehézségek árán ismerték el társuralkodónak Mária élettartamára. A rövidre szabott házasságuk ennek ellenére sikeresnek és boldognak bizonyult, melyből három gyermek született.

1482-ben egy vadászat során a várandós hercegnő leesett a lováról, súlyos sérüléseket szenvedett, de szemérme miatt nem merte megmutatni sérüléseit az orvosának, így nagy kínok között pár hét múlva meghalt. Bruggében temették el.

Francia-német történelmi kalandfilmsorozat, 2016

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Forgatókönyvíró: Martin Ambrosch
Zene: Matthias Weber
Operatőr: Thomas W. Kiennast
Rendezte: Andreas Prochaska

Szereplők:
Jannis Niewöhner (Maximilian / Miksa főherceg)
Christa Theret (Marie de Bourgogne / I. Mária burgundi hercegnő)
Alix Poisson (Margit)
Jean-Hugues Anglade (XI. Lajos)
Miriam Fussenegger (Johanna)
Stefan Pohl (Polheim)
Nicolas Wanczycki (De Commynes)
Raphael Lenglet (De la Marche)
Johannes Krisch (Haug von Werdenberg)
Sylvie Testud (Sarolta (Charlotte))
Tobias Moretti (III. Frigyes)

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2020/01/00-6-1024x954.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább