Karol – Az ember, aki pápa lett 1. rész - Elérhető augusztus 13-ig!

Nézze vissza!

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt, a Médiaklikken!

II. János Pál pápa a 20. század nemcsak egyházi történetének, de az egyetemes történelemnek is egyik meghatározó szereplője. Az „utazó pápa” szinte az egész világot beutazta. A béke, a népek és vallások közötti egyetértés feltétlen híve volt. Nemcsak bocsánatot kért az egyház múltban elkövetett bűneiért, de mindig az emberi élet és méltóság mellé állt, akkor is, amikor megbocsátott merénylőjének.

A legismertebb lengyelhez méltó és hű két részes film bemutatja Karol Wojtyla hosszú és megpróbáltatásokkal teli útját fiatal korától a pápává választásáig, a Hanja nevű fiatal szerelmével átélt borzalmakkal teli II. Világháborút, majd a háború utáni, immár a szovjet övezethez csatolt Lengyelországban tanítással töltött éveit. A főszerepben Piotr Adamczyk látható, a film zenéjét pedig nem más, mint az Oscar-díjas Ennio Morricone szerezte.

Első rész
A film Karol Vojtyla, a későbbi II. János Pál pápa ifjabb éveit dolgozza fel. Krakkó, 1939. A németek támadása megindul a város ellen. A lakosság menekül, szeretné elérni a lengyel hadsereg által még ellenőrzött vonalakat. A menetben ott van a fiatal egyetemista, Karol Vojtyla is, aki elhatározta, hogy maga is fegyvert fog a támadók ellen. Szerelme, Hanja a családjával Vadovicébe menekül. De már nincs hova menni. A menetet német repülők sorozatlövései tarolják le. Karol és Hanja sorstársaikkal együtt napról napra élik meg a megszállás iszonyatát, a kegyetlenkedéseket, a nyomort, a kiszolgáltatottságot. Karol minden erejével azt keresi, miként találhatna kivezető utat a mély kétségbeeséséből.

Lengyel-olasz életrajzi film, 155 perc, 2005

A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Rendező: Giacomo Battiato
Író: Gianfranco Svidercoschi
Forgatókönyvíró: Giacomo Battiato
Zeneszerző: Ennio Morricone
Operatőr: Giovanni Mammolotti
Producer: Pietro Valsecchi
Vágó: Alessandro Heffler

Szereplők:
Piotr Adamczyk (Karol Wojtyla)
Malgorzata Bela (Hanna Tuszynska)
Ken Duken (Adam Zielinski)
Hristo Shopov (Julian Kordek)
Matt Craven (Hans Frank)
Ennio Fantastichini (Maciej Nowak)
Violante Placido (Maria Pomorska)

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/03/karol-1024x681.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább