×

Anna és a király

December 22-én, 20:45-től a Dunán!

Anna Leonowens személyes naplója világsikert aratott, megmozgatta az írók, zeneszerzők és filmesek fantáziáját is. A karrier Margaret Landon regényével indult, amelyből 1956-ban film, majd musical is készült.

Andy TEnnant 1999-ben újrafogalmazta (némileg át is írta) az eredeti filmet, a címszerepben pedig Judy Foster és Chow Yun-fat láthatjuk.
Nem csoda, hogy ezt az igaz történetet a különböző művészeti ágak képviselői is felfedezték, hiszen Anna kalandos élettörténete valóban színpadra és filmre kívánkozik. Az 1831-ben, Indiában született nő tanítónő, író és és szociális aktivista lett. Nézeteivel, bátorságával, a nők egyenjogúságáért folytatott küzdelmeivel messze megelőzte a korát.
Amit Anna Leonowens tett, olyat angol úrikisasszony nem tesz a viktoriánus Angliában. A tanítónő férfitámasz nélkül vágott neki a világnak, hogy új életet kezdjen fiával a távoli Sziámban. Az ország uralkodóját a népe istenként tiszteli. Mongkut király nagy álmot dédelget, Sziámot a modern világ nemzetei közé akarja vezetni. Anna a királyi család házi tanítója lesz, miközben akarva-akaratlanul belecsöppen a palotai intrikákba és a nagypolitikába: A király és Anna között szerelem szövődik, annak ellenére, hogy kapcsolatuknak nyilvánvalóan nincs jövője.

Amerikai romantikus film, 1999

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Forgatókönyvíró: Peter Krikes, Steve Meerson
Operatőr: Caleb Deschanel
Rendezte: Andy Tennant

Szereplők:
Jodie Foster (Anna Leonowens)
Chow Yun-Fat (Mongkut király)
Bai Ling (Tuptim)
Randall Duk Kim (Alak tábornok)
Tom Felton (Louis Leonowens)

Videó ajánló

Olvasson tovább