Alpok-Duna-Adria: 95 ÉVES A SZLOVÉN TELEVÍZIÓS LEGENDA

A június 27-i adás tartalmából.
 

A Höhenberg nevű, alsó-bajorországi életközösségben mintegy 400, részben állandó segítségre szoruló ember él. A közösségük antropozófikus elveken nyugszik, azaz olyan rendszerben élnek, amely kiterjed a szellem és a lélek gyógyítására is. A fogyatékkal élők és az egészségesek közös célja kölcsönösen olyan széppé tenni egymás életét, amennyire csak lehet.

A Szlovén Rádió és Televízió 1958-ban kezdte meg a rendszeres televíziós műsorának sugárzását. A fekete-fehér képek és a filmszalagok ideje lejárt, az új korszak felé vezető út igen sok változással járt. A 95 éves Dušan Hren a kezdetektől a napjainkig követi ezt az utat és közreműködik a gazdag történet alakításában.

Világszerte drasztikus mértékben csökken a méhek száma, ami komoly problémát jelent. Szegeden az elmúlt években több, úgynevezett méhlegelőt alakítottak ki. Az itt zajló kutatások azt igazolják, hogy ezek a virág-tengerek rengeteg porzó rovarnak adnak otthont, emellett javítják a talajt és a terület mikroklímáját.

Az Európai Unióban 24 hivatalos nyelv van, de Európában körülbelül 250 nyelvet beszélnek, amelyek közül sok már eltűnőben van. A kihalás szélén álló nyelvek listáján az arbanasz nyelv is szerepel, a múltban albán telepesek hozták Horvátországba. Mára, Zadar város történelmének és hagyományának részévé vált.

Udine környékéről származik Celso Costantini katolikus pap. Ő volt a Szentszék kínai követe, aki közreműködött hat kínai püspök felszentelésében és a pekingi katolikus egyetem megalapításában is. Életművének állít emléket Pordenonéban az Egyházmegyei Múzeum állandó tárlata.

Adás: Duna TV – június 27. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – június 27. csütörtök 13.27

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább