Öt érdekesség a Deltából

Nyáron sem maradnak tudományos-fantasztikus műsor nélkül a Duna nézői: a csatorna újra műsorra tűzi a Delta első évadát. Vasárnap délutánonként felidézhetnek számos érdekességét a korábbi adásokból, a következőkben ezekből válogattunk.
 
  1. Megelevenedett Jávor Pál

A 65 éve elhunyt Jávor Pál megszólalt, sőt énekelt is a Deltában. A virtuális stúdió sokoldalú lehetőségeit kihasználva – a térbeli és időbeli távolságot legyőzve – az első hazai férfi filmsztár szórakoztatta a Távolság című epizód nézőit.

  1. Így született a Citrom ízű banán

Frenreisz Károly Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, a Csináljuk a fesztivált! zsűritagja a műsor ízekről szóló részében elmesélte a Metro együttes legendás slágerének eredetét. Vidámabb hangzású címet javasolt az eredetileg Három hordó sör című dalnak, így született meg a Citrom ízű banán. Az 1969-es szerzemény miatt a mai napig megállítják a rockzenészt, aki húszévesen evett először banánt.

  1. James Bond titkai

A Delta műsorvezetője számos jeles karakter bőrébe bújt az első évadban, így mások mellett James Bond szerepét is magára öltötte. Fejős Ádám titkokat árult el a filmes ikonról, a többi közt, hogy madártani kutatóról nevezték el, a filmekben több mint négyezer alkalommal lőttek rá, az egyik részben 85 egyforma öltönyt használtak fel, a szereplők a fegyveres kiképzésen 200 ezer lőszert használtak el. Kiderült az is, hogy az ügynököt hétszer alakító Roger Moore félt a lőfegyverektől, valamint hogy az első filmes látványtrükköt 1974-ben alkalmazták Bond-filmben.

  1. A tökéletes dobás

A minket körülvevő világ kulcsfogalmaira épülő egyik epizód a szerencsével foglalkozik. Az adásban Fejős Ádám leleplezte, hogyan kell feldobni az érmét úgy, hogy 50-50% legyen a fej vagy írás esélye. Ahhoz, hogy valóban a szerencse döntsön, a pénzt pontosan az átmérője mentén, a vízszintes tengelye körül kell pörgetni és a levegőben elkapni.

  1. A Szent Korona kalandjai

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett történész, Pálffy Géza a Titok című részben elmondta, hogy a Szent Koronát tizenegyszer menekítették külföldre és mintegy két tucatszor belföldön. Háromszor ásták el föld alá és hatszor törték fel a ládáját, a tengeralattjárón kívül valamennyi szállítási eszközzel utazott – helikopteren, repülőn, hajón, vonaton, szekéren, még csobolyóban is a középkorban.

Delta 1. évad vasárnaponként 16:10-től a Dunán.

Olvasson tovább