Zebracsíkoktól Mézga Gézáig – Minták a Delta záró adásában

Az életünkben jelen lévő, fontos szerepet játszó minták álltak a Delta évadzáró epizódjának középpontjában. A Duna műsora a központi fogalom apropóján tisztázta a zebracsíkok dilemmáját és a minták Bíró Ada új ruhája kapcsán is szóba kerültek.
 

Évadzáró adásához érkezett vasárnap a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsora, a Delta, amelynek a minta volt a központi fogalom. A napjaink építészetében, házak, városok elrendezésében tetten érhető, az antikvitás koráig visszanyúló minták mellett a nézők megismerhették a matyó minta különlegességeit. A szülői viselkedés nemzedékeken át ható mintaadó szerepe mellett az állatvilágban jelen lévő szabályosságokkal is foglalkozott a műsor. Gál János az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetője segítségével a zebracsíkok dilemmáját is tisztázta: „A fekete színt a melanin nevű pigment képződése biztosítja, hogy a zebránál a fehér csíkozottság is kialakulhasson egy bizonyos enzimrendszer gátlódik, ez miatt a fehér területen lévő szőrszálakban nem képződik melanin. Ettől lesz fehér csíkozottságú a zebra”.

A Delta korábbi adásainak mintájára Bíró Ada is jelentkezett a Delta Hírekkel, amelyből – a többi között – kiderült: az ismert rajzfilmfigura, Mézga Géza alakját valós személyről, a színész, komikus Kabos Gyuláról mintázták, valamint Paula korábbi szerelme, Hufnágel Pisti is létező alak, az egyik alkotó óvodáskori társa volt. A minták kérdése Bíró Ada új ruhája kapcsán is felmerült. Az, hogy mire cseréli piros viseletét, Facebook-oldalán tudhatják meg, amennyiben közösségi oldala eléri az ötezer követőt.

A Delta adásai a műsor Médiaklikk-oldalán nézhetők újra.

Borítókép: fotó: MTVA

Videó ajánló

Olvasson tovább