Alpok-Duna-Adria: A KÖZSÉG JELKÉPE, A RÉGI VÁR

A május 30-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Vajon mihez kezd egy község egy régi várral? A felső-pfalzi Falkenberg önkormányzata 2008-ban kapott az alkalmon és kétmillió euró önrészből és pályázati pénzekből sikerült a várat megmenteni, amely most a település díszéül szolgál.

Az 1984-es szarajevói téli olimpián a játékok ikonikus hivatalos kabalája, Vučko, a farkas tarolt. Ő egyike azon kevés kabalafigurának, amelyek népszerűsége túlélte a sporteseményt. A legendás alakot Jože Trobec szlovén akadémiai festő és illusztrátor alkotta meg.

A Balaton körbetekerése egy hosszú hétvége alatt sokak számára jelent aktív kikapcsolódást. A 206 kilométeres táv akár egyetlen nap alatt is teljesíthető. Ha pedig a Balaton Kör elnevezésű, vezetett kerékpáros túrával vágunk neki a kalandnak, akkor nemcsak a közösségi, de a turisztikai élmény is garantált, hiszen Magyarországon nincs még egy olyan bicikliút, amely ennyire festői tájakon visz végig.

A turizmus fejlődése Horvátországban az ötvenes-hatvanas években kezdődött. A helybeliek felismerték, hogy a dalmát tengerpartra látogatók a nap és a tenger mellett, egy kis szórakozásra is vágynak. Létezik olyan város, ahol évente 15 fesztivált és 300 különböző táncos, irodalmi, filmes, utazással vagy zenével kapcsolatos rendezvényt tartanak. A neve Šibenik.

Az ember lelkét simogatja, amikor szépséges virágokban gyönyörködhet. Az olasz Goriziában, az ázsiai dísznövények két szenvedélyes kedvelőjének házi

Adás: Duna TV – május 30. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – május 30. csütörtök 13.27

Tovább a műsoroldalra >>>

kertjében magnóliák, kaméliák és japáncseresznye tavaszi virágzásának lehetünk tanúi.

Olvasson tovább