Srpski ekran: Felkészülés a Kolodrom c. koncertre

A május 28-i adás tartalmából.
 

Egri szerb templom búcsúja
Május 18-án ünnepelte védőszentjét az egri Szent Miklós hamvai áthelyezésének szentelt templom. A liturgiát a Budai Egyházmegye papjai celebrálták, és ez alkalommal a budapesti Szent György székesegyház templomi kórusa énekelt az istentiszteleten, a budakalászi Ruzmarin néptánccsoport énekkarának közreműködésével.
A pompás egyházi építmény ezen a helyen a 18. század második felében Povolny János terve alapján épült fel. Az ikonosztáz szerkezetét Nikola Janković készítette és Anton Kuchelmeister bécsi művész festette meg. Híres orosz mesterek ikonjai díszítik a templomot, és a Budai Egyházmegye egyik legszebb szentélyeként tartják számon.

Megszólalók: Zoran Zivic ata, Zoran Ostojic atya, Teodor, Sarac diák, Mirjana Salak, kórusvezető

A rakodópart kövei – beszélgetés Kolundzsija Gáborral, budapesti urbanistával (ism.)
A rakodópart kövei a címe Kolundzsija Gábor urbanista monográfiájának, aki hosszú évek óta tagja a Szent Demeter kórusnak és aktív tagja a magyar főváros szerb közösségének. A könyv négy éve jelent meg, és az összegyűjtött anyag alapján döntés született arról, hogy a városnak ezt a részét 17 kilométer hosszan kulturális műemlékké nyilvánítják.
A Tabán, az egykori szerb városrész, amely a Duna jobb partja mentén terült el, a Gellért-hegy lankáitól kezdve egészen a budai királyi palota faláig, Kolundzsija Gábor urbanista számára a természetes életteret jelenti, melyhez nem csupán szerb gyökerei, hanem a magyar főváros történelmi örökségének megőrzése iránti elkötelezettsége alapján is kötődik.

Megszólaló: Kolundzsija Gábor, urbanista

Felkészülés a Kolodrom c. koncertre
Kolodrom címmel a budapesti Vígszínház színháztermében június 16-án lesz a belgrádi Kolo Nemzeti Együttes és a budapesti Tabán Szerb Néptáncegyesület közös koncertje, amely idén ünnepli munkásságának és fennállásának sikeres három évtizedét. Ebből az alkalomból bekukkantottunk a Tabán egyik próbájára, és megörökítettük a jelentős fellépés előtti hangulatot.

Megszólaló: Dusan Vukovic, Tabán Szerb Néptáncegyesület művészeti vezetője

Srpski ekran – Duna – május 28., kedd, 6:45
Ismétlés aznap 13:20-tól a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább