Alpok-Duna-Adria: Szamártej, a fehér arany

A május 2-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A szamártejet már az ókorban is ismerték, hiszen kifejezetten jól emészthető, összetevőit tekintve pedig leginkább az anyatejhez hasonlít, és ezért az újszülöttek is fogyaszthatják. Egy Udine közelében élő olasz család szamarak tenyésztésébe fogott, különös figyelmet fordítva az állatok egészségére és jó közérzetére.

A horvát Krk-sziget olyan gazdag és változatos növény- és állatvilággal rendelkezik, hogy bekerült a Natura 2000 programba, azaz az Európai Unió ökológiai hálózatába, melynek célja a vadon élő állat- és növényfajok, valamint természetes élőhelyeik hosszú távú fenntartása.

A Fehér farkas, azaz Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász. Minden íját és nyílvesszőjét maga készíti, azt vallja, hogy egy íj születésével, egy világ születik meg, egy harcos világa. Sikerei közé tartozik a Niagara-vízesés átlövése, de emlékezetes lövései a Vereckei-hágó és a Sydney-i Operaház feletti átlövés is.

A zseniális feltaláló Werner von Siemens 1880-ban mutatta be a világ első elektromos meghajtású felvonóját, amely annak idején óriási visszhangot keltett. Ugyanakkor az is figyelemreméltó, ahogy a dachaui Rupert Huber valóságos luxusalkotásokká fejlesztette Siemens ötletét.

A szlovén Kočevje régióból származó Kobola család kézműves hagyományai nemzedékről nemzedékre szállnak.
A fafaragás szeretete számos jellegzetes terméket eredményezett, ezek egyike a környék jelképe, a híres medve.

Adás: Duna TV – május 2. csütörtök 6.53
Ismétlés: Duna World – május 2. csütörtök 13.26

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább