Alpok-Duna-Adria: GORIZIA FESTŐI VÁRA

Az április 18-i adás tartalmából.
 

Ernyey-Balogh Júlia hosszú évek óta foglalkozik segítőkutyák kiképzésével. A kiválasztott kutyát ő maga neveli és tanítja, majd folyamatosan szoktatja új gazdájához, rendszerint egy mozgásában korlátozott személyhez. Saját kutyusával emellett terápiás foglalkozásokra jár, ahol halmozottan sérült gyerekeknek próbálnak segíteni.

Következő állomásunk Ljubljana, a szlovén főváros, ahol a városi erdész munkájába pillanthatunk bele. Az arborista célja, hogy a város fái egészségesek, szépek és biztonságosak legyenek. Ezzel, a polgárokat szolgáló fontos feladatot lát el, hiszen a jól karbantartott fák hatással vannak az emberek lelkiállapotára, de hozzájárulnak az egészséges lakókörnyezet kialakításához is.

A goriziai vár az Isonzo menti város szimbóluma, a település látképét uraló dombon áll. Az épület az évszázadok során számos különböző szerepet töltött be. Gorizia megye közigazgatási székhelye mellett erődítmény, börtön és végül kaszárnya volt. Ma a kastély a helyi történelmi emlékek egyik legfőbb látványossága.

Egy német közmondás szerint a világ boldogságát a lovak hordják hátukon. Azt, hogy a lovak háta még gyógyító erővel is rendelkezhet, jól példázza egy alsó-frankföldi fiatalember története. Florian Scheller spasztikus, azaz görcsös bénulásban szenved, csak kerekesszékkel és járókerettel képes helyet változtatni. Hetente egyszer azonban minden erejét összeszedve western-nyeregbe pattan.

A mintegy húsz kilométer hosszú horvát Pašman szigeten tizenegy település található. Az ott élő emberek sorsa különösen érdekli a zágrábi Rahela Jurkovićot, aki először turistaként fordult meg itt. Kíváncsisága komoly kulturális és antropológiai kutatássá alakult. Rájött ugyanis, hogy a kevéssé ismert szigeten kincset érő történetek bújnak meg.

Adás: Duna TV – április 18. csütörtök 6.45
Ismétlés: Duna World – április 18. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább