Srpski ekran: Az Európai Művészet és Kézművesség Napja Deszken

Az április 16-i adás tartalmából.
 

Az Európai Művészet és Kézművesség Napja Deszken
Az Európai Művészet és Kézművesség Napja keretében április 5. és 7. között Kis ujjak, szakértő kezek, család-közösség-kultúra címszó alatt több érdekes rendezvény is zajlott Deszken.
A három napos esemény kiváló alkalom volt a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt, hogy megmutassák képességeiket és megpróbálkozzanak a kézművességgel. Az európai projekt célja, a hagyományőrzés mellett, hogy az új nemzedékek is megismerkedjenek a régi, nemzedékről nemzedékre öröklődő mesterségekkel és szokásokkal.
Megszólaló: Kristifor Brcan, Bánát Egyesület elnöke, Zorica Aleksic, nagybecskereki Nők Egyesülete elnöke, Julijana Brindza, résztvevő

Ikonosztáz a Szent Miklós szegedi szerb templomban
Idézet: Szegeden a 18. században két szerb ortodox templom volt. Valószínűleg már akkor a Szent Miklós templom volt a nagyobb, azonban érdekes dolog történt. Ennek a templomnak a részére 1761-ben Jovan Popović festett egy ikonosztázt. Tizenhét évvel később kezdődik a mai templom építése. Amikor felépült a mai templom, Jovan Popović elsődleges ikonosztázát az öregtemplomból áthelyezték az új templomba (…)
Megszólaló: Kosta Vukovic, a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum igazgatója

Petar Dobrović, festőművész portréja (rövid bejátszást a készülő filmből)
A Srpski ekran szerkesztői jelenleg portréfilmet forgatnak Petar Dobrović festőről, a modernizmus egyik vezető képviselőjéről a XX. század első felének jugoszláv és szerb művészetében. Petar Dobrović, aki 1890-ben született Pécsett és 1942-ben halt meg Belgrádban, bekerült a 100 leghíresebb szerb című antológiába.
Megszólalók: Danijela Bajic Obucina, művészettörténész, dr. Simona Cupic, művészettörténész, egyetemi tanár, Várkonyi György, művészettörténész, Janus Pannonius Múzeum, Pécs

Szerb gasztronómia Budapesten (ism.)
A magyar főváros szívében a szerb gasztronómia kedvelőinek tavaly óta alkalma nyílik élvezni a Balkán még egy gazdag ízét amiről szó lesz műsorunk folytatásában.
Megszólaló: Bogdan Sabo, szakácsmester

Tabán Szerb Néptánccsoport vegyes kórusa, koncertrészlet (Bánáti Szemle, Deszk 2023)

Srpski ekran – Duna – április 16., kedd, 6:45
Ismétlés aznap 13:20-tól a Duna World csatornáján.

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább