Domovina: Projektnap a budapesti szlovák iskolában

Az április 15-i adás tartalmából.

Koalíciós megállapodás
Az Országos Szlovák Önkormányzat üléstermében találkoztak április 8–án a civil szervezetek képviselői, hogy aláírják a választási együttműködési megállapodást. A Magyarországi Szlovákok Szövetsége, a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója – Szövetsége és az Identita Szlovák Egyesület több egyeztetés után készítette el azt a szerződést, amelyben a szlovák választók azon igényét fogalmazták meg, hogy a következő magyarországi nemzetiségi választásokra alakítsanak szlovák koalíciót és közös jelölő listát. Az aláírást követően jött létre a Szlovák Koalíció. Az aláírást követően a résztvevők el is készítették közös listájukat is. A lista vezetője Hollerné Racskó Erzsébet,az Országos szlovák Önkormányzat jelenlegi elnöke, akit közös jelöltnek tekintenek. Az országos testület várható létszáma 31 fő lesz. Ennek tükrében 11 tagot a Szövetség állít, 11 tagot az Unió, míg az Identita Szlovák Egyesület 7 tagot jelölhet. További egy közös tagot – a Magyarországi Szlovákok Szövetsége és a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége egyetértésével – az Identita Szlovák Egyesület javasol. A megállapodás aláírói megegyeztek, hogy az önkormányzati választásokig tartó időszakra egy hat tagot számláló koalíciós tanácsot hoznak létre, amelybe mindhárom jelölő szerveztet 2-2 jelöltet delegálhat. A koalíciós tanács feladata lesz a kampány összehangolása és a választásokkal összefüggő feladatok koordinálása.

Csömöri iskolahívogató
Április 18-án és 19-én tartják a beiratkozást az általános iskolák első osztályába a 2024/2025-ös tanévre. Az iskolák már a beiratkozást megelőző hetekben nyílt napokat szerveznek, hogy a szülők és gyerekek kaphassanak egy kis ízelítőt az tanintézményben folyó munkából. Így történt a csömöri általános iskolában is, ahol többek közt két nemzetiségi nyelvet is kínálnak, a németet és a szlovákot. A gyermekek a Csömöri Tót Hagyományok Házában tartott délutáni szlovák napköziben is folytathatják a szlovák nyelvtanulást, ahol még egyéb más, érdekes programokat is kínálnak nekik. Az ottani lehetőégekről forgattunk a településen.

Projektnap a budapesti szlovák iskolában
A budapesti szlovák iskolában immár hagyomány, hogy minden évben megrendezik az úgynevezett projektnapot. A rendhagyó tanórák célja, hogy a különböző témák iránt érdekes módszerekkel és megközelítésekkel fokozzák a diákok érdeklődését. Ahogy adásunkban is láthatják rendkívül mozgalmas volt az idei alkalom is, ahol számos témát dolgoztak fel a diákok.

Adás: 2024. április 15., 7:15 Duna
Ismétlés: 13:45-től a Duna World műsorán!

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola

Tovább a műsoroldalra >>>

Array
(
  [replacement] => 
		
		

  [shortcode] => 
		
		

  [title] => 
  [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2024/04/Koalicios_Megallapodas_1.jpg
  [alignment] => aligncenter
)
Array
(
  [replacement] => 
		
		

  [shortcode] => 
		
		

  [title] => 
  [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2024/04/Iskolai_Hivogato_1.jpg
  [alignment] => aligncenter
)
Array
(
  [replacement] => 
		
		

  [shortcode] => 
		
		

  [title] => 
  [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2024/04/Projektnap_1.jpg
  [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább