Hrvatska Kronika: A Dráva menti horvátok húsvéti szokásai

Az április 3-i adás tartalmából.
 

– A Dráva menti horvátok húsvéti szokásait fogjuk bemutatni. A Josip Gujaš Džuretin Horvát Kulturális és Sport Központnak köszönhetően Felsőszentmártonban éppen a „Nyitott ajtók napjai – Dráva menti esték a tradíció jegyében” című program zajlik. Az érdeklődők megtanulhatják a hímes tojás festését és azt is, hogyan készül a két helyi ételkülönlegesség a „sirom kolači“ és a „debeli kolači“. Nézzük meg együtt mi történik a kultúrotthonban!

– A „Nyitott ajtók napjai – Dráva menti esték a tradíció jegyében” című rendezvénysorozat első programját március 22-én tartották. A húsvéti játszóház sok gyermek és felnőtt érdeklődőt vonzott. A húsvéti játszóházat Várnai Regina a felsőszentmártoni óvoda óvónője vezette. Hum Rózsa néni vezetésével az érdeklődők megtanulhatták, hogyan készül a hagyományos Dráva menti hímes tojás.
– A program második felében az érdeklődők megtudhatták, hogy készül a perec, a „sirom kolači“ (sóstúrós kelt tészta) és a „debeli kolači“ (diós vagy mákos vastag kalács).

– Felsőszentmártonból Lakócsára kalauzolom önöket, ahol a „Podravina“ és a „Dráva“ Kulturális és Művészeti Együttesek közreműködésével megnézhetjük a Dráva mentén hogyan ünnepelték régen a húsvétot. Utazzunk együtt a múltba!

Hrvatska Kronika – Duna – április 3., szerda, 6:45

Szerkesztő-műsorvezető-riporter: Balatinácz Renáta
Operatőrök: Bede Sándor, Viszti István
Vágó: Lajcsik Lóránt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább