Közelebb - Roma magazin: Mága Zoltán hegedűművész

A március 25-i adás tartalmából.

A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódva ezévben is átadtak állami kitüntetéseket. A díjazottak között volt Mága Zoltán hegedűművész, aki Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült. Lukács Miklós cimbalomművész Liszt Ferenc-díjat vehetett át. Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéssel jutalmazták id. Lakatos Vilmos előadóművészt, valamint Nyári László előadóművész-tanárt. Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Balogh Zsigmond fafaragó mester, népi iparművész, és Johan János, a 100 Tagú Cigányzenekar vezető prímása, Szőke Nikoletta jazz énekművész, dalszerző művészeti tevékenységét pedig Máté Péter-díjjal ismerték el. A díjazottaknak szeretettel gratulálunk!

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása a Rigójancsi – Szerelem, mint édes ihlet címet kapta. A tárlat bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó Jancsi, miként házasodott össze a kor legérdekesebb nemesasszonyával, és azt, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül egy édesség megalkotásához.

Március másodikán töltötte be 90. életévét Balogh Zsigmond, kondorosi fafaragó mester, népi iparművész, aki a nemzeti ünnep alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Zsiga bácsi – cigány emberként – egész életében a magyar népművészet értékeinek tovább örökítésén dolgozott.

A magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb és legtöbbet foglalkoztatott cimbalomművésze Lukács Miklós. Művészetében harmonikusan jelenik meg a klasszikus zene, a jazz, a kortárs zene és a különböző népzenék. Műsorunk további részében a nemzeti ünnep alkalmából Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett cimbalomművész mesél életéről és pályájáról.

Közelebb – Roma magazin – Duna – március 25., hétfő, 6:50

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább