Alpok-Duna-Adria: A kerékpáros világutazó

A március 21-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A „susak“ egy borivó edény neve, amelyet Dalmácia más részein „bukarának“ hívnak. A „bukara“ és a „susak“ is felkerültek az UNESCO világörökségi listájára. Ezeket a hagyományos fa ivóedényeket képzett és kitartó helyi kézművesek készítik.

A szlovénok hosszú évek óta kerékpáros nemzetnek számítanak. A 37 éves Rok Jelovčan egy kerékpáros világutazó. Eddig a világ több mint 25 országában járt, s így 50 ezer kilométert tett meg biciklivel. Kalandjainak, izgalmas történeteinek se szeri, se száma. A szlovén televíziós kollégák jóvoltából egy kis ízelítővel szolgálunk belőlük.

A paphiány miatt plébániákat vonnak össze, csökken a templomba járók száma, de a templomépületek megmaradnak. Németország északi és nyugati részén már régóta előfordul, hogy templomokat lakássá, könyvtárrá vagy akár falmászó csarnokká építenek át. A korábbi szakrális terek újrahasznosításának Regensburgban is régi hagyományai vannak.

Az olasz Herpeton,vagyis a „Négylábú” Egyesület önkénteseinek segítségével a kétéltűek tavasszal sértetlenül vándorolnak az erdőből a vizes élőhelyekre. Az emberi beavatkozás oka, hogy számos veszély leselkedik az itt élő békákra, például a legelő haszonállatok, amelyek eltaposhatják őket a vonulási útjukon.

A dél-alföldi Ásotthalmon élő Gárgyán Zoltán fóliájában tenyérnyi citromok is teremnek, ráadásul nemcsak mennyiségre, de minőségre is kiválók. Alig van magjuk, vékony a héjuk és igencsak lédúsak. A kezeletlen gyümölcs iránt hatalmas az érdeklődés, amikor érik a citrom, három dinasztia apraja és nagyja együtt szüretel a fóliasátorban.

Adás: Duna TV – március 21. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – március 21. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább