Alpok-Duna-Adria: A csillagos ég fotósa

A március 7-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Olaszország legkeletibb, illetve Szlovénia legnyugatibb tájain fekszik a Goriška régió. Az 1947-ben meghúzott országhatár létrejötte mélyen érintette a helyi lakosok életét. 2025-ben az olasz Gorizia és a szlovéniai Nova Gorica közösen lesznek Európa kulturális fővárosa. Az erre való felkészülés jegyében a Coronini nemesi család egykori rezidenciáinak közös túrái szép példát jelentenek a határon átnyúló együttműködésre.

A hegyek mindig is kedvelt fotótémáknak számítottak. Egy az Augsburg melletti, Pöttmes-ben élő amatőr fényképésznek ennyi azonban messze nem elég. Egészen speciális éjszakai felvételeket készít, hogy a csillagos eget örökítse meg, a káprázatos hegyek uralta térben. Sok időt és fáradságot rááldozva, ideális esetben kozmikus hatású képek születnek így, ha az időjárás is kedvez.

A horvát juhtenyésztők megpróbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy természeti kincseiket és hagyományaikat egységes történetként mutassák be. Ezért egy helyi akciócsoportot hoztak létre, akik az egyik fő erőforrásuknak a gyapjút tartják. Modern ökológiai talajtrágya készíthető belőle, de feldolgozva egyre gyakrabban használják házak szigetelésére, és arra sem árt felhívni a figyelmet, hogy a legmelegebb téli ruhadarabok még ma is gyapjúból készülnek.

Szlovénia emlékezete volt a címe annak a nagyszabású kiállításnak, amelyet decemberben rendeztek a ljubljanai Szlovén Nemzeti Múzeumban. Ez volt az első alkalom, hogy az ország legfontosabb dokumentumait és kéziratait egy helyen gyűjtötték össze és a nyilvánosság is bepillantást nyerhetett a szlovén kulturális örökségbe.

Az állatkerti orvos legfontosabb feladata, hogy egészséges, erős és vidám állatokat láthassunk nap mint nap a kifutókban. A szegedi Vadaspark állatorvosának páciensei ösztönösen próbálják titkolni tüneteiket, hiszen ha elesettnek látszanak, akkor a természetben könnyen zsákmánnyá válhatnak. De amikor bágyadtak, elhúzódnak a társaiktól vagy nem esznek, az máris intő jel lehet, hogy valamilyen betegségben szenvednek. Ilyenkor nem maradhat el az alapos vizsgálat és a gyógykezelés.

Adás: Duna TV – március 7. csütörtök 6.45
Ismétlés: Duna World – március 7. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább