Alpok-Duna-Adria: A Nosztalgia síverseny

A február 22-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A gleccserek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a természet egy napon hátat fordíthat az embernek. Miha Pavšek a gleccsereket és az azokkal kapcsolatos folyamatokat kutatja. A természeti katasztrófák, a szlovéniai gleccserek hosszú kialakulása és maradványaik gyors eltűnése foglalkoztatja.

A siketfajd annyira veszélyeztetett Horvátországban, hogy már csak a Velebit-hegységben és a Gorski kotarban található meg. Az elmúlt években Ivica Križ atya, a szülei segítségével és támogatásával, a madárfaj megmentésén munkálkodott. Ezért gyakran „a siketfajdok atyjának” is nevezik.

Régen valamivel egyszerűbb volt a téli sportfelszerelés, a lécek fából készültek, a síbakancsok bőrből, a versenyruházat pedig nemezből és gyapjúból! Ma ki lépne önszántából ilyesmiben a pályára? Senki, kivéve a látványos nosztalgia-síversenyeken, amelyeket telente a németországi Krünben rendeznek.

Egy értelmiségi férfi, az Innsbrucki Egyetem tudományos munkatársa szögre akasztotta hivatását, hogy cipészként dolgozhasson, A biológia doktoraként ma cipőket készít Sterzingben, Dél-Tirol legészakibb városában.

A kutyáknak gazdájuk van, a macskáknak személyzetük, mondják az állatszakértők. A tanulmányok is kimutatták, hogy a cicák pozitív hatással vannak gazdáik mentális és fizikális egészségére is. De mit tegyen az, aki nem oszthatja meg otthonát a kedves négylábúakkal? Erre találtak megoldást lassan 20 éve Japánban, ahol megnyitották a világ első úgynevezett macska-kávézóját. Európában, Budapest az elsők között követte az ötletet.

Adás: Duna TV – február 22. csütörtök 6.45
Ismétlés: Duna World – február 22. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább