Alpok-Duna-Adria: Az első olasz divatmúzeum

A február 8-i adás tartalmából.
 

Több mint húsz éve rendezik meg Triesztben az ITS Contest tehetségkutató versenyt a világ minden tájáról érkező fiatal divattervezők és fotósok számára. A verseny szervezői összegyűjtötték és megőrizték e bő két évtized pályamunkáit és mára egy különleges múzeumot is megnyitottak, ahol ezek az alkotások, évről évre bővülve, megtekinthetők.

Az egyre nyilvánvalóbbá váló éghajlatváltozás, mintha világszerte a tél ellen dolgozna. Azonban a horvátországi Delnicében eddig novembertől márciusig mindig volt hó. Ez a legmagasabban fekvő horvát város, amely a téli sportokat kedvelők körében különösen közismert.

Biciklivel hóban? Alaszkában évtizedek óta teljesen megszokott dolog. De Bajorországban legalábbis jól megnézik az ilyesmit. Többnyire rácsodálkoznak a motorokhoz illő, széles gumiabroncsokkal felszerelt bringákra, az úgynevezett „fatbike”-okra.

Az észak-kelet magyarországi Bükk-hegységben több mint ezer barlang található. Ezek nagy része persze csak a szakemberek által látogatható. A festői szépségű Lillafüredről viszont közvetlenül is több különleges barlang és sziklaüreg is elérhető bárki számára. Ezeket a helyeket felkeresve nemcsak ősi civilizációk nyomaira, hanem a természet alkotta évmilliós képződményekre is rácsodálkozhat az érdeklődő turista.

Brane Solce bábművész 40 éves vándorszínházi tapasztalattal rendelkezik. Szabadúszó művész, de egyben bábkészítő, díszlettervező, dramaturg, zenész és saját bábos ötleteinek megvalósítója. Az elmúlt tizenegy évben nagyméretű bábjaival politikai tüntetéseken is résztvett és társadalmi aktivistaként tevékenykedik.

Adás: Duna TV – február 8. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – február 8. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább