Alpok-Duna-Adria: A longobárd templom, a világörökség része

A január 25-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Sokféle kutatási területről érkeznek folyamatosan bizonyítékok arról, hogy a Földközi-tengert övező vidékek ősidők óta kapcsolatban állnak. A Zadar melletti Barbir gazdag víz alatti régészeti lelőhelyén egy kétezer éves hajót vizsgálnak. Vajon mi lehet annyira értékes az Adriai-tengernek ezen a szakaszán, hogy messze Horvátország határain túl is ismerik?

A geotermikus energiára építve próbálják csökkenteni a gáz függőséget és egyúttal a káros anyag kibocsátást Szegeden. Európa legnagyobb ilyen típusú beruházása zajlik a városban. A több mint 25 milliárd forintos – az Európai Unió által is támogatott – program 5 éve kezdődött. Befejezését követően a dél-magyarországi város lesz Reykjavík után a geotermikus energiával legjobban ellátott település a kontinensen.

Az energiaválság nyomán állatmenhelyek is csődbe mennek. Tavaly óta mindez egyértelműen érzékelhető Dél-Németország egyetlen hüllőmenhelyén is, amely Münchenben található. A 2001-ben alapított állatvédő egyesület már régóta helyszűkében van, mindenesetre napi huszonnégy órás szolgálatot működtetnek itt, a bajba került állatok megsegítésére.

A Gorenjska régióban fekszik Kropa, amely a szomszédos Kamna Goricával együtt az egyik legrégebbi szlovéniai vasgyártási központ. A közeli vasércbányáknak köszönhetően ezen a helyen már a 14. században létrehozták az első vasműveket és kovácsműhelyeket. Az ötvenes évektől Kropa városközpontját, országos jelentőségű kulturális műemlékként védetté nyilvánították.

Az északolasz Cividale városának egyik építészeti gyöngyszeme a longobárd időkből származó, Szűz Máriának szentelt kis templom. Az Udine környéki település többek közt ennek a műemléknek is köszönheti, hogy felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Az épület a közelmúltban nagyszabású felújításon esett át, így titkait most megújult formában tárja elénk.

Adás: Duna TV – január 25. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – január 25. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább