Alpok-Duna-Adria: "APRÓHÁZAK" NÉMETORSZÁGBAN

A január 11-i adás tartalmából.

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

A Horvát Természettudományi Múzeum több mint 170 éve tárolja az ország biológiai sokféleségével kapcsolatos gyűjteményét. Az évek során a kiállítás elavulttá vált és már nem vonzotta a közönséget. Ráadásul a földrengés is komoly kárt tett benne néhány éve. A tervek szerint, a felújított múzeum hivatalos megnyitójára idén a Föld napján, április 22-én kerül majd sor.

Környezetbarát, kedvező energiaigényű és talán még mozdítható is. Vannak, akik fenntartható lakásmegoldásnak tartják az úgynevezett „tiny” házakat, azaz apróházakat. De vajon beváltják ezek a lakóhelyek a hozzájuk fűzött reményeket? És milyen esélyt jelentenek a németországi Allgäu régióban? Mindenesetre a kereslet irántuk egyre növekszik.

Anker-csavar, billegő, hintakar, üvegráma – mit gondolnak milyen mesterség szakkifejezései, eszközei ezek? Nehéz kérdés. A választ pedig egy alig húszéves fiatalembertől kapjuk meg, aki régi korok megszállottja, és aki nem mellesleg a családi dinasztia hatodik tagjaként viszi tovább az órásmesterséget. A mini üzlet és javítóműhely, a pécsi sétálóutcán, lassan száz éve várja a betérőket, olyanokat, akiknek a pontos időt leginkább még mindig mechanikus órák mutatják.

Elgondolkodtató a kérdés, hogy miként lehet közelebb hozni egy karhatalmi szervezetet a civil lakossághoz. Erre ad frappáns választ egy állandó tárlat az olasz csendőrségről a dél-tiroli Bolzanóban.

Giovanni Antonio Scopoli, az egyik legnagyobb európai természettudós 300 évvel ezelőtt született Dél-Tirolban. Mária Terézia császárné orvosi tanulmányai elvégzése után Idrijába küldte, ahol akkoriban higanybánya működött. A tudós fiatalember lett az első bányaorvos, aki életét a bányászok betegségei tanulmányozásának szentelte, miközben a környék növény és állatvilágát is feltérképezte.

Adás: Duna TV – január 11. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – január 11. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább