Alpok-Duna-Adria: A halászat fejlődéséhez világviszonylatban is jelentős mértékben járultak hozzá a horvát halászok

A december 28-i adás tartalmából.
 

Teljesen megváltozott az élete a 2020-as Covid karantén idején egy roma származású borsodi fiatalembernek. Galamb Alex akkor döntött úgy, hogy a helyi szegény gyerekeket meghívja az otthonába és megtanítja nekik saját szakmája, a pék mesterség alapfogásait. A „Sütni Jó!” kampány azóta, a média és az internet jóvoltából, olyan hírnévre tett szert, hogy nemcsak az érdeklődő gyerekek, de a támogatók száma is egyre nő.
A svábföldi Wemding közelében egy különleges erdő található, a „Csillaggyermekek” emlékére. Két éve ültették az első facsemetét, és mára betelt a mező. 144 gyümölcsfa áll rajta, azoknak a gyermekeknek az emlékére, akik még a szülés előtt, a szülés alatt vagy később haláloztak el. A fácskák vigaszt nyújtanak a szülőknek, gyermekük jelképesen ezekben a fákban él tovább.
A halászat fejlődéséhez világviszonylatban is jelentős mértékben járultak hozzá a horvát halászok. Tökéletesítették és modernizálták a halászhajókat, a hálókat és a ketreceket. A szardínia a kedvencük, de kerítőhálóikkal a többi halra is szívesen halásznak. Horvátország éves halfogásában a Kali halászok részesedése mintegy harminc százalék.
Pierpaolo Foti egy fiatal, tehetséges trieszti hegedűművész, akinek repertoárja rendkívül gazdag. A klasszikus, a rock- és az elektronikus zenét ötvözi tehetségében, és a közönség megszokta már, hogy a különböző műfajok jól megférnek együtt fellépésein is.
Még a hatvanas években nyitotta meg kapuit a méhészeti múzeum a Radovljicai uradalomban, ugyanis Szlovéniában ezen a vidéken a legjelentősebb a méhészeti örökség. Néhány éve a kiállítóhelyet teljesen felújították, és a gyűjtemény bemutatását modernizálták. Nem titkolt céljuk, hogy fiatalabb nemzedéknek megőrizzék és továbbadják az örökséget.

Adás: Duna TV – december 28. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – december 28. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább