Alpok-Duna-Adria: Az életműdíjas fotóriporter

A december 14-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.
A ma már nyugdíjas, szabadúszó szegedi fotográfus, Németh György kapta idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Fotóriporteri Életműdíját. Korábban is számos alkalommal díjazták a munkásságát, a Sajtófotó Pályázatokon szinte minden kategóriában volt már nyertes alkotása, és két alkalommal a World Press Photo kiállításon is szerepelt.
Idrija városa közelében, a meredek sziklák alatt terül el a titokzatos karsztvidéki Divje-tó, amelyet a szlovén természeti örökség fontos részének tartanak.1967-ben éppen ezért természeti emlékhelyként, védettnek nyilvánították. A sziklák alatt megbújó tó a titokzatos, szakadékokkal és víznyelőkkel teli karsztos földalatti világhoz kapcsolódik.
Az olaszországi Udinétől nem messze húzódó Natisone-völgy lakói kilenc nappal karácsony előtt minden évben összegyűlnek azért, hogy egy Szűz Mária-ikonnal szimbolikusan megkeressék a kis Jézus születésének helyét. A körmenet a vidék falvainak többségét érinti, és minden este más és más portán időznek a benne résztvevők.
Advent idején járunk, sokan gyönyörködnek már az adventi koszorújukban. Azonban a meghittséget sugárzó dekorációnak egykor versenytársa is volt Bajorországban és Ausztriában, az úgynevezett Paradeisl, amely Paradicsomot vagy Mennyországot jelent. Szép és sokszínű hagyomány, amellyel ugyan nem gyakran, de olykor még mindig találkozhatunk.
A „Nagyi süteménye” nevű versenyt Horvátországban évente megrendezik. Már az elnevezés is egyértelművé teszi, hogy csak nagymamák vehetnek részt rajta és a biztos siker titka, a régi receptek újragondolása.

Adás: Duna TV – december 14. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – december 14. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább