Alpok-Duna-Adria: A szenvedélyes zenegyűjtő

A november 30-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Műsorunk, az Alpok-Duna-Adria, már több mint 40 éve, egy a maga nemében egyedülálló, európai televíziós együttműködésnek köszönhető. A lényege, hogy a horvát, a szlovén, az olasz, és a bajor kollégákkal együtt mindig közösen találjuk ki, hogy milyen tartalommal jelentkezzünk az adásainkban. A legutóbbi szerkesztői „ötletbörzére” a szlovén–olasz határon fekvő kisvárosba, Goriziába hívtak meg bennünket, olasz vendéglátóink.

Horvátország egyik fő demográfiai problémáját a lakosság elvándorlása miatt elnéptelenedő vidéki területek jelentik. Ritkán történik meg, hogy saját elhatározásból költözik valaki ide, az pedig még szokatlanabb, ha az egyik legnépszerűbb európai bevándorlási célországból érkeznek ide emberek. A Rotterdam környéki Meijer család tagjai néhány év alatt igazi modern szlavóniai lakókká váltak.

Gyűjteni szinte mindent lehet. De mi máshoz kapcsolódik több érzelem, mint a zenéhez? Az alsó-frankföldi Rüdenauban élő Christoph Reichel-Dittes óriási lelkesedéssel olyan gyűjteményre tett szert, amely párját ritkítja Németország-szerte, ugyanis 60 év zenetörténetét öleli fel.

Lassan 80 éve, hogy a második világháború végén a magyar fővárost, Budapestet, össztűz alá vették a szövetséges erők. A civil lakosság védelméről elenyésző mennyiségű, körülbelül 3000 óvóhely gondoskodott. Ezért a Budai-hegyekben úgynevezett sziklaóvóhelyeket alakítottak ki, Budafokon pedig, a bor és szőlő tárolására használt pincerendszereket alakították át. Néhány éve az Erődítés Történeti Egyesület, látogatásra alkalmassá tett több ilyen óvóhelyet is.

A kézművesség titka egy sajátos kettősségben rejtőzik. Egyszerre kell továbbvinni a hagyományos technikákat és állandóan meg is újítani őket. Ez biztosítja, hogy a mesterség kiállja az idők próbáját. Nincs ez másként annak az olasz mesternek a műhelyében sem, ahol a vesszőfonást igen magas színvonalon művelik.

Adás: Duna TV – november 30. csütörtök 6.45
Ismétlés: Duna World – november 30. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább