Közelebb - Roma magazin: Rangos elismeréseket vehettek át roma művészek és közéleti szereplők Budapesten

A november 13-i adás tartalmából.
 

– Az elmúlt napokban rangos elismeréseket vehettek át roma művészek és közéleti szereplők Budapesten. A Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaházban rendezett díjátadón kitüntetésben részesült Kállai Ernő koncertmester, akit az évad zenekari művészének választottak. November 7-én, a 150 éves Budapest 246 éves kerületében, Józsefvárosban is díjakat adtak át. Posztumusz díszpolgári címet kapott Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, Józsefvárosi Becsületkeresztet vehetett át Kalla Éva író, újságíró, kultúraszervező valamint Józsefvárosi Kultúráért díjjal ismerték el Oláh Tzumó Árpád jazz-zongorista, zeneszerző munkáját.
A kitüntetetteknek gratulálunk! Most pedig nézzük röviden, mit ajánlunk Önöknek műsorunk további részében.

– Tessék csak tessék, minden van, ami szem, szájnak ingere – így kínálják portékáikat az országos kirakodó vásárban Turán. Az ország különböző részeiről, sőt még a határon túlról is érkeznek eladók, akiknek már a nagyszülei is ezt a mesterséget űzték. Azt mondják, az időjárás szeszélye mellett a korán kelés az, ami nehézséget okoz számukra, de ennek ellenére szeretik a vásári forgatagot, mert itt még megvan az emberi kapcsolat az árus és a vásárló között.

– Nem egy idealizált világot szeretnék megjeleníteni a zenémmel, hanem azt, amiben élünk – vallja Oláh Patrik zeneszerző, aki tavaly vehette át a Junior Prima díjat, ma már a Zeneakadémia tanára, és az ő szerzeménye a világon egyedülálló lovári mise is. A mindössze 25 éves zeneszerző több nemzetközi díjat is magáénak tudhat, néhány napja pedig a Cziffra-fesztivál legújabb elismerését, az Innovatív Zenei Projekt díjat vehette át. Műsorunk további részében Oláh Patrikot ismerhetik meg.

Közelebb – Roma magazin – Duna – november 13., hétfő, 6:50

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább