Alpok-Duna-Adria: Síakadémia Tarvisióban

A november 16-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Az olszországi Tarvisióban működik a Bachmann Síakadémia, az egyetlen olyan állami iskola, amelyet teljes egészében a téli sportoknak szenteltek. Az intézményben a növendékeknek egyszerre van lehetősége eljutni az érettségiig, de foglalkozhatnak az általuk választott sportággal is, legyen az lesiklás, sífutás, síugrás vagy éppen a snowboard.

Fehér pont piros keretben. A híres turistajelzés, a szlovén hegymászás egyik szimbóluma, 1922 óta jelöli egységesen a hegyi útvonalakat. Ez a formailag kifinomult és teljes jelzés biztonságérzetet és mindenekelőtt megnyugvást ad a hegyekbe látogatóknak, akik ezt megpillantva biztosra vehetik, hogy megfelelő és jól karbantartott ösvényen járnak.

A lipicai ménes szilvásváradi fellegvárában rendezték meg a Kárpát-medencei lovasokat felvonultató amatőr versenysorozat fináléját, a 16. Nemzeti Vágtát. A döntő a 23 esztendős kecskeméti Tóth Tamara sikerével zárult Galaxy nyergében. A magyar lovas hagyományokra épülő viadalt idén először rendezték meg a fővárostól távol, hiszen a versenynek az elmúlt másfél évtizedben a budapesti Hősök tere adott otthont.

A zsázsa esetében elterjedt gyakorlat, hogy egy kis tálban tartjuk az ablakpárkányon, és étkezés céljára olykor levágunk belőle egy-egy darabot. De ugyanezt megtehetjük más növényekkel is, amelyeket mostanában divatos szóval microgreens-nek, azaz mikrozöldnek nevezünk. A bajor televízió stábja egy berchtesgadeni mikrozöld-farmot keresett fel.

Szlavónia, Horvátország éléskamrája termékeny síkságairól és tölgyeseiről ismert. A Papuk hegyről elnevezett Natúrpark bővelkedik ritka és veszélyeztetett állatokban, növényekben, sőt őshonos fajokban is. Biológiai sokféleségét az UNESCO által elismert és védett kivételes földrajzi adottságainak köszönheti.

Adás: Duna TV – november 16. csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – november 16. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább