Alpok-Duna-Adria - OLAJFÁK HORVÁTORSZÁGBAN

A november 2-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Az Adriai-tengerbe ömlő Neretva folyó termékeny, tágas deltája mandarinültetvényeiről ismert, de szőlőültetvényeket is találunk itt. Az olajfák érkeztek utoljára, s ez Rade Volarevićnek köszönhető. Ugyanis az elmúlt 20 évben Horvátország szerte elültetett olajfacsemeték csaknem fele, az ő faiskolájából származik.

Egy hercegi válással kezdődő életre szóló szerelem és egy szovjet tisztnek köszönhető csodálatos értékmentés romantikus története is kapcsolódik Magyarország leglátogatottabb kastélyának krónikájához. A balatoni programokból ezért, az év bármely szakában kihagyhatatlan a 101 szobás, Keszthelyi Festetics-kastély, ahol nemcsak az egykori főúri életformát bemutató pazar kiállítás, hanem sok minden más is biztosít bőven látnivalót.

Sztaniszlav és Irina Jarosenkó hegedűkészítő házaspárnak Ukrajna keleti részében van az otthona. A háború kitörése után vették fel a kapcsolatot egy alsó-bajorországi, pontosabban landshuti hegedűkészítő műhellyel. Ami eleinte szükségmegoldásnak tűnt, abból mára egy sokkal mélyebb kapcsolat alakult ki.

A folyók mindig természetes akadályt képeztek, így azokon a településeken ahol nem voltak hidak, gyakran tutajokkal keltek át rajtuk. A tutajozás férfias, kemény és jól fizetett munka volt. Ma Ljubno ob Savinji nemzetközileg leginkább a síugrók világkupa-versenyeiről ismert, ám a helyiek a „flosarokra”, azaz a tutajos őseikre a legbüszkébbek.

Időnként egy külső nézőpont csodákat tehet, más szemmel láthatjuk így a minket körülvevő környezetünket is. Ezt bizonyítja Anne Maenurm észt születésű, ma már olasz állampolgársággal rendelkező természetfotós munkássága is. Fotói nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy egy Friuli Venezia Giuliában található erdőség természetvédelmi területté váljon.

Adás: Duna TV – november 2., csütörtök 6.50
Ismétlés: Duna World – november 2. csütörtök 13.25

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább